Свет

Трамп окупља савезнике за други мандат: Ко су стара, а ко нова лица у његовом тиму?

Некадашњи председник је обећао да ће направити већи отклон од онога што је последњих деценија важило за "правоверје" у Републиканској партији
Трамп окупља савезнике за други мандат: Ко су стара, а ко нова лица у његовом тиму?© Tanjug/AP Photo/Jeff Dean

Када се Доналд Трамп први пут кандидовао за председника САД 2016, он је био потпуни политички аутсајдер – без икаквог искуства у политици и мреже лојалних сарадника у Вашингтону и Републиканској партији.

Иако је Трамп тада обећао радикалне промене, он није успео да испуни нека од својих кључних обећања, пошто су његове радикалније идеје биле блокиране од стране саветника и законодавца из умеренијег крила партије.

Ипак, његов потенцијални други мандат 2024. године могао би да буде потпуно другачији, пише "Фајненшел тајмс".

Некадашњи председник је обећао да ће направити већи отклон од онога што је последњих деценија важило за "правоверје" у Републиканској партији: од притиска на Украјину да постигне споразум са Русијом, преко повећања тарифа до борбе против (илегалне) имиграције.

Да ли ће Трамп успети да спроведе своје идеје зависи пре свега од људи који буду чинили његов тим: саветника, донора и савезника у медијима.

Управо су људи које окружују актуелног председника највећа разлика у односу на његов први (и за сада једини) мандат.

Док је Трамп 2017. године морао да ангажује саветнике из редова републиканских елита, он сада располаже са тимом искусних сарадника који су остали челично лојални некадашњем председнику. У исто време, он има подршку и партијске машинерије, коју је последњих година обликовао по сопственој мери.

"Биће много јаче", рекао је Трампов некадашњи политички стратег и блиски сарадник Стив Бенон. Док је његова прва кампања била више "теоретска" када је реч о плановима и "хаотична" у организацији, Трамп сада има "дугачку клупу" спремних сарадника.

"Његови говори су пуни ствари које жели да уради. То можда није висока реторика, али има суштину, и људи би требало да разумеју да се на тим стварима ради. Те политике ће бити спроведене", рекао је Бенон.

Како наводи "Фајненшел тајмс", сви чланови традиционалне републиканске елите су или прихватили Трампа као неформалног лидера партије, или су скрајнути. Самим тим, структура која га је током првог мандата "ограничавала" данас је далеко слабија.

Ко ће бити Трампове нове перјанице?

Како наводи британски лист, Трамп је и даље веома близак са Стивеном Милером, својим некадашњим саветником и главним креатором Трампове строге имиграционе политике. Ту је и Роберт Лајтхајзер, главни заступник трговинских ратова са Кином и ЕУ који су обележили Трампов први мандат.

Међу Трамповим блиским сарадницима налази се и пензионисани генерал Кит Келог, који је током његовог првог мандата био утицајан члан Савета за националну безбедност. 

Он је недавно путовао у Израел, где се састао са тамошњим министра одбране и стратешког планирања, Јоавом Галантом и Роном Дермером. Келог је, такође, критиковао актуелног председника Џозефа Бајдена што није подстакао Украјину да започне мировне преговоре са Русијом.

Други значајан спољнополитички саветник могао би да буде Џон Ретклиф, који је током последње године Трамповог мандата обављао функцију директора за националну безбедности.

Што се тиче економије, Кевин Хасет, Трампов бивши председник савета економских саветника, и Рас Вот, бивши директор за буџет, су кључне фигуре у Трамповом тиму – иако он и даље разговара са Ларијем Кудлоуом, још једним некадашњим економским помоћником, и Стивеном Муром из "Херитиџ" фондације.

Ови саветници ће бити кључни са испуњавање обећања која је Трамп зацртао за свој други мандат – од затварања јужне границе, до наставка рестриктивне трговинске политике.

Да Трамп победи на изборима у новембру требало би да се постара тим искусних републиканских политичких стратега, које предводе некадашња саветница Рона Десантиса Сузи Вајлс и Трампов дугогодишњи саветник Крис Ласивита.

Подршка у Конгресу, али и породици

Док се током свог првог мандата Трамп у више наврата сукобљавао са републиканским лидерима у Конгресу, између осталог са тадашњим председавајућим Представничког дома Полом Рајаном и републиканским лидером у Сенату Мичом Меконелом, његова контрола над својом партијом данас је далеко већа.

На челу Представничког дома данас се налази Трампов савезник Мајк Џонсон, док је осамдесетдвогодишњи Меконел најавио да ће се пензионисати крајем по истеку мандата крајем године. Отворених критичара унутар партије, попут сенатора Мита Ромнија и Лисе Мурковски, све је мање.

Трамп је утицао на промене и у административној структури партије. Доскорашња председница Републиканског националног комитета (РНЦ) Рона Мекданијел недавно је понела оставку, а на њено место дошао је Мајкл Витли, некадашњи партијски начелник из Северне Каролине.

Лара Трамп, снаја некадашњег председника и супруга његовог млађег сина Ерика, истовремено је именована на место копредседнице РНЦ-а. Како наводи ФТ, управо је Лара политички најактивнија од чланова породице Трамп.

Када је реч о Трамповим старим сарадницима, неки су већ отписали - углавном они са којима се некадашњи председник отворено сукобио, попут некадашњег потпредседника Мајка Пенса, министра одбране Марка Еспера и саветника за националну безбедност Џона Болтона.

Очекује се да би део Трамповог тима могао да буде и (на Балкану добро познати) Ричард Гренел, али ни да некадашњи државни секретар Мајк Помпео није потпуно прецртан. Исто важи и за Болтоновог наследника Роберта О'Брајена, као и за сенаторе Марка Рубија са Флориде и Била Хагертија из Тенесија.

image