Свет

Мали прекинуо дипломатске односе са Украјином: Кијев сарађује с Ал Каидом

Влада Малија осуђује непријатељство украјинских власти
Мали прекинуо дипломатске односе са Украјином: Кијев сарађује с Ал КаидомGetty © ChiccoDodiFC

Мали прекида дипломатске односе са Украјином због подршке Кијева међународном тероризму, рекао је портпарол владе Малија Абдулаје Мајга.

Мали је прекинуо дипломатске односе са Украјином након што је та земља пружила обавештајне податке малијским побуњеницима који су поставили заседу владиним снагама међу којима су били и руски борци.

"Прелазна влада Републике Мали осуђује непријатељство украјинских власти које не примећују да је Мали увек позивао на мирно решење кризе између Руске Федерације и Украјине", рекао је портпарол владе.

"Терористичке групе које масакрирају, убијају, силују и пљачкају у северном Малију и широм Сахелско-сахарског појаса прете међународном миру и безбедности. Украјина не сме да води погрешну битку и треба да се уздржи од било какве подршке овим терористима", додао је. 

Андриј Јусов, представник украјинске Службе безбедности (СБУ), раније је рекао да је Кијев пружио милитантима обавештајне податке за напад, рекавши на украјинској телевизији крајем јула да су "побуњеници добили неопходне информације, што је омогућило успешну војну операцију против руских ратних злочинаца", алудирајући на групу "Вагнер".

Одговорност за напад преузела је група побуњеника Туарега заједно са огранком Ал Каиде у Сахелу, ЈНИМ.

Након напада, ЈНИМ је тврдио да су у "комплексној заседи" збрисали конвој владиних снага.

image