Свет

Мисија УН се повлачи из Малија

Шеф мисије УН Ел-Гхасим Вејн, рекао је у снимљеној изјави да постоји "јаз између онога што смо имали мандат да урадимо и што смо могли да урадимо"
Мисија УН се повлачи из Малија© Alexander Koerner/Getty Image

Мировне снаге УН требало би да данас заврше повлачење из Малија, након што је њихова деценију дуга мисија морала да буде окончана када је то од УН затрађила војна влада ове државе.

"Минусма - Мултидимензионална интегрисана мисија за стабилизацију" - почела је да ради 2013. након оружане побуне у Малију, а како тврди њен шеф, за то време је урадила много иако је "пала испод очекивања".

Са око 310 убијених мировњака, "Минусма" је била друга најсмртоноснија мисија УН-а на свету, после Либана.

Особље УН-а већ месецима одлази у фазама, а данас је рок за потпуно повлачење.

У петак су локални медији известили да је "Минусма" пре рока, а из безбедносних разлога, предала контролу над једним од својих последњих великих кампова у северном региону Тимбукту.

Тимбукту је била једна од три локације које су требале да остану отворене за завршетак мисије након 31. децембра, али су УН, како се наводи у извештајима, биле забринуте због присуства милитаната.

Шеф мисије УН Ел-Гхасим Вејн, рекао је у снимљеној изјави да постоји "јаз између онога што смо имали мандат да урадимо и што смо могли да урадимо".

"Урадили смо много, али дефинитивно је било испод очекивања и испод потреба", додао је он.

Мали је, како наводи Би-Би-Си, суспендован из регионалног блока Економска заједница западноафричких држава, заједно са Гвинејом, Нигером и Буркином Фасо – којима такође управљају војне владе које су преузеле власт у државним ударима.

У септембру су Мали, Нигер и Буркина Фасо створили одбрамбени пакт под називом Алијанса држава Сахела. Попут Малија, Нигер и Буркина Фасо одбацују дугогодишње везе са Француском и све више се приближавају Русији, а француске снаге и дипломате сада су напустиле све три земље.

image