Свет

Кад шпијуни постану "хероји": Нова репортажа РТ о хапшењу Гершковича и Вилана (ВИДЕО)

Упркос доказима и пракси САД када су у питању појединци који деле осетљиве информације, Џозеф Бајден је устврдио да су амерички шпијуни у Русији неправедно осуђени

Размена затвореника између Русије и Запада каква није виђена деценијама постала је показна вежба у спровођењу пропаганде, истиче Мурад Газдијев у новој репортажи РТ интернешенела.

Иако су Еван Гершкович из "Волстрит џорнала", као и бивши амерички маринац Пол Вилан ухваћени у чину свесног кршења закона и извлачења информација под знаком тајности, а за шта се, подсећа Газдијев, у САД изричу затворске казне од стотина година, и један и други су код куће представљени као хероји, док је амерички председник Џозеф Бајден, упркос доказима, тврдио да су они у Русији неправедно осуђени. 

У репортажи се виде нови видео снимци забележени непосредно пре хапшења, а у којима се Гершкович може чути како заговара представника руског произвођача оружја да му преда осетљиве податке, као и да покушава да сакрије УСБ са подацима неколико секунди пре него што ће бити ухапшен.

Пол Вилан се такође види како размењује УСБ са својим "пријатељем" у тоалету једног московског хотела. Иако је истрага утврдила да је Вилан трговао личним подацима запослених у Федералној служби безбедности, он је тврдио да је само размењивао "фотографије цркава".

Такође, на снимку телефонског разговора се чује како Вилан затим ургира да се ноторни затвор Гвантанамо "напуни" руским званичницима и "шпијунима", те да САД морају да предузму нешто.

image