Свет

Пуђдемон најављује повратак у Шпанију иако му прети хапшење

Ако одлучи да пређе границу из француског региона Валеспир, где тренутно борави, највероватније ће бити ухапшен
Пуђдемон најављује повратак у Шпанију иако му прети хапшење© Gloria Sanchez/Europa Press via Getty Images

Лидер каталонске сепаратистичке партије Јунтс (Заједно за Каталонију) Карлес Пуђдемон, изјавио је да планира да се врати у Шпанију за инаугурацију новог регионалног лидера, социјалисте Салвадора Иле, упркос томе што му прети хапшење у атмосфери повишених политичких тензија, преноси "Еурактив".

Портал наводи да и поред усвојеног контроверзног Закона о амнестији којим су опроштене илегалне акције око 300 званичника и активиста каталонских сепаратиста у периоду од 2011. до 2023. године, проневера коју су починили Пуђдемон и чланови његове владе 2017. године није обухваћена том амнестијом.

Због тога је на снази национални налог за хапшење Пуђдемона.

Ако одлучи да пређе границу из француског региона Валеспир, где тренутно борави, највероватније ће бити ухапшен.

Упркос овом ризику, Пуђдемон је више пута поновио на платформи Икс да намерава да се врати на инаугурацију Иле, која би требало да буде одржана 9. августа или за викенд, преноси ЕФЕ.

На превременим изборима у Каталонији 12. маја лидер каталонске Социјалистичке партије Салвадор Ила је победио, али није добио довољно гласова за већину.

Због тога Ила преговара протеклих недеља са политичким партијама како би добио подршку за формирање већине.

Пошто партија Иле не дели у потпуности сепаратистичку идеологију, он и шпански премијер Педро Санчез били су принуђени да направе великодушне уступке партији са којом идеолошки могу најближе да сарађују – левичарском сепаратистичком партијом Републиканска левица Каталоније (ЕРЦ).

Као и када је Санчез обећао Пуђдемону и странци ЕРЦ закон о амнестији у замену за подршку, сада је Ила пристао на оно што Мадрид назива специјалним моделом финансирања за Каталонију, пише Еурактив.

Портал додаје да би овим концептом, ако би био примењен, како упозоравају регионални председници провинција у којима влада Народна партија, били створени "региони првог и другог разреда", што би угрозило принципе једнакости и солидарности међу шпанским регионима.

Иако споразум који су 30. јула потписали Санчез и ЕРЦ укључује знатно повећање средстава из Мадрида за Каталонију, као што је финансирање полиције и истраживачког развоја, сепаратистичка партија сада тражи много више.

Зато ће, по свему судећи, цена коју ће платити Санчез бити веома висока јер се иза еуфемизма о специјалном финансирању крије захтев да Каталонија задржи убудуће све приходе од пореза, наводи Еурактив.

image