Свет

Кога још брига за независност: Имиграција постала главни проблем Каталоније

У Каталонији, питање независности од Шпаније годинама је у центру пажње. Сада се фокус померио на мигранте
Кога још брига за независност: Имиграција постала главни проблем КаталонијеGetty © Europa Press News / Contributor

Појава нове крајње десничарске странке која се залаже за независност и противи мигрантима, као и споразум шпанског премијера Педра Санчеза са странком Хунтс пер Каталуња како би се одржао на власти, резултирали су све тврђим ставом према мигрантима у традиционално сецесионистичкој Каталонији.

Хунтс је у јануару саопштио да је добио уступке од шпанске владе који ће региону дати контролу над његовим "миграторним токовима". Детаљи тог договора и даље су непознати, а Санчесови социјалисти су покушали да умање значај споразума са странком десног центра која се залаже за независност.

Прошлог септембра, дефакто лидер странке, Карлес Пуђдемон, истакао је миграцију као забрињавајуће питање, наводећи да Каталонија има "највећи ниво имиграције на целом (Иберијском) полуострву, са 16,2 одсто" укупног становништва.

У међувремену, генерални секретар Хунтса Џорди Турул повезао је имиграцију са криминалом.

"Нереаговање против поновљених злочинаца који живе овде, било да се ради о последње две недеље или осам генерација, угрожава коегзистенцију и друштвену кохезију", рекао је он.

Жариште ове промене мишљења - која је у складу са ставовима других ЕУ чланица на мигрантским рутама - био је град Рипол, у унутрашњости Каталоније, где је на локалним изборима у мају прошле године победила нова радикално-десничарска снага за независност, Алијанса Каталања.

Градоначелница Рипола, Силвија Ориолс, од тада је постала носилац бескомпромисног бренда антиимигрантског каталонског национализма, пише "Политико".

За Ориолс су муслимански имигранти посебна претња каталонском идентитету. Она је за "Политико" рекла да је терористички напад 2017. године у којем је убијено 16 људи, а који су извели младићи мароканског порекла из тог града, "доказ да се цео овај део становништва не интегрише, већ напада права и слободе грађана - а то не може да се дозволи".

Њена реторика одговара реторици крајње десне Вокс странке, иако Ориолс тврди да Вокс жели да уништи Каталонију, док она жели да је сачува.

Ставови градоначелнице чине да Пуђдемонови Хунтси изгледају релативно питоми, наводи портал и подсећа да је Ориолс спорну амнестију за националисте о којима је Пуђдемон преговарао са шпанском владом описала као "слаткиш да превари Каталонце" и "предају".

На прошлогодишњим изборима у Риполу, Алијанса Каталања је остварила добитке на рачун Хунтса, који су изгубили више од половине својих места. Ориолсова каже да је резултат, заједно са победама које је њена странка остварила у другим каталонским градовима, подстакао Хунтс да почне оштро да говори о имиграцији.

"Они усвајају нашу реторику", рекла је она, али то не раде из принципа, већ из политичких разлога.

Са изборима за ЕУ у јуну и каталонским парламентарним изборима почетком следеће године, странке у региону већ се позиционирају а Хунтс "мерка" повратак у регионалну владу.

Недавна истраживања јавног мњења показала су да је подршка сецесији међу Каталонцима пала на 41 одсто, што је, према речима Хозеа Пабла Ферандиза из Ипсоса, отворило простор за друге дебате.

А са 56.852 мигранта који су регистровани прошле године и 36 градова у региону у којима странци чине више од четвртине становништва, анкете показују да је за 60 одсто Каталонаца мигрантско питање главно, а међу бирачима Хунтса то верује чак 64 одсто бирача.

image