Свет

Демонстранти у Бангладешу подржали нобеловца Мухамеда Јунуса, премијерка побегла у Индију

Војска ће водити разговоре са политичким партијама о формирању привремене владе након што је премијерка побегла из земље
Демонстранти у Бангладешу подржали нобеловца Мухамеда Јунуса, премијерка побегла у ИндијуGetty © NurPhoto / Contributor

Демонстранти у Бангладешу позвали су добитника Нобелове награде за мир Мухамеда Јунуса да буде именован за главног саветника нове привремене владе након што је премијерка Хасина Вазед побегла из земље.

Хасина, која је владала земљом укупно две деценије, збачена је након више недеља насилних протеста због непопуларне шеме квота за радна места која је прерасла у побуну против ње.

Лист "Дака Трибјун" известио је да је најмање 135 људи погинуло у понедељак док су хиљаде демонстраната који су захтевали да Хасина поднесе оставку марширали на њену резиденцију и преузели контролу над улицама главног града Даке.

Начелник војске Вакер-Уз-Заман рекао је да ће војска разговарати са председником Мухамедом Шахабудином и представницима политичких партија о формирању нове владе. Шахабудин је такође наредио ослобађање бивше премијерке Каледе Зије у затвору и ухапшених студената.

Премијерка и њена сестра Рехана стигле су у војну базу у близини Њу Делхија у понедељак увече, јавили су локални медији. Влада индијског премијера Нарендре Модија, која је Хасину видела као важног регионалног савезника, није коментарисала где се она налази.

Према неким извештајима, Хасина планира да потражи уточиште у Великој Британији, где живи њена сестра, а њена нећакиња Тулип Сидик, посланица је владајуће Лабуристичке партије и ради као економски секретар у Министарству финансија.

Међутим, британски званичници умањили су изгледе да Хасина буде добродошла у Уједињеном Краљевству, напомињући да у имиграционим правилима у земљи не постоји одредба која дозвољава некоме - чак и премијеру у бекству - да путује у Велику Британију да тражи азил или привремено уточиште.

Британска политика је да подстиче све који траже међународну заштиту да затраже азил у првој безбедној земљи до које стигну, рекли су званичници који су тражили анонимност.

Збацивање Хасине унело је додатни хаос у турбулентну политику и економију Бангладеша, оцењује "Фајненшел тајмс".

image