Русија

Дојава из Москве: САД спремају хаос око избора у Бангладешу

Портпарол руског Министарства спољних послова осврнула се на предстојеће изборе у Бангладешу и указала на грубо мешање америчког амбасадора и планирање организованих масовних антивладиних протеста у тој земљи
Дојава из Москве: САД спремају хаос око избора у Бангладешуwww.globallookpress.com © IMAGO/Habibur Rahman

У сусрет парламентарним изборима у Србији, интересантно упозорење долази из Москве о мешању Вашингтона у унутрашњу политику и предстојеће изборе у Бангладешу.

Москва је више пута упозоравала на покушаје САД и њихових савезника да се уплићу у унутрашње политичке процесе у Бангладешу под изговором да покушавају да обезбеде "транспарентност и инклузивност" предстојећих парламентарних избора, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова на данашњој конференцији за медије поново се враћајући на ову тему.

Како то обично бива, прича почиње од амбасадора САД, у овом случају у Бангладешу, Питера Хаса, који је крајем октобра на састанку са једним од високорангираних представника локалне опозиције, разговарао о плановима за организовање масовних антивладиних протеста у тој земљи, навела је Захарова.

"Конкретно, Американац је у име амбасада САД, Велике Британије, Аустралије и неколико других земаља обећао свом саговорнику информативну подршку у случају да власти употребе силу против учесника 'мирних демонстрација'", прецизирала је она.

Овакве акције нису ништа друго до грубо мешање Вашингтона и његових сателита у унутрашњу политику једне суверене државе, што показује отворено непоштовање норми и правила садржаних у Бечкој конвенцији о дипломатским односима из 1961. године

Русија позива Бангладеш да чува своју слободу и суверенитет.

"Не сумњамо у способност бангладешких власти да самостално, без помоћи иностраних 'добронамерника' одрже парламентарне изборе заказане за 7. јануар 2024. у потпуној сагласности са националним законодавством", истакла је Захарова.

image