Свет

Британска војска у проблему: Затвара се фабрика микрочипова, "тајфунима" прети приземљење

Америчка компанија за производњу полупроводника могла би да буде приморана да затвори своју локацију у Великој Британији након што ју је добављач "Епл" напустио
Британска војска у проблему: Затвара се фабрика микрочипова, "тајфунима" прети приземљењеGetty © John Keeble / Contributor

Британска војска се припрема за прекиде у снабдевању, након што је једна од највећих фабрика микрочипова у земљи престала да прима нове поруџбине, пише "Телеграф".

"Кохерент", америчка корпорација са седиштем у Пенсилванији, држи фабрику од 29.000 квадратних метара у британском округу Дарам.

Компанија је саопштила да би могла да буде приморана да прода објекат након што је технолошки гигант "Епл" одустао од уговора, наводи лист.

"Епл" је раније ове године најавио да ће променити неке од својих "фејс Ај-Ди" функција у новој верзији "ајфона" што значи да "Кохерентови" чипови више нису потребни.

Фабрика је у мају објавила да су са снабдевањем њиховог "главног купца" престали на крају финансијске године 2023. Компанија је већ отпустила стотине запослених, а одлука "Епла" "доводи у питање одрживост пословања".

Међу муштеријама фабрике је италијански одбрамбени гигант "Леонардо", који производи радарске системе, системе за електронско ратовање и хеликоптере за Велику Британију, наводи "Телеграф".

"Кохерентова" фабрика у Великој Британији је раније испоручила чипове за радарске појачиваче снаге у авионима "јурофајтер тајфун". Према веб-страници "Леонарда", компанија производи око 60 одсто авионике за "тајфун".

"Затварање фабрике прети да смањи домаће капацитете Велике Британије" и могло би да натера 'Леонарда' да се обрати другим земљама за снабдевање", пише лист.

"То би представљало ударац за Велику Британију у тренутку када влада настоји да изгради домаћу индустрију за производњу полупроводника", додаје се у тексту.

Министарство одбране Уједињеног Краљевства саопштило је да "континуирано надгледају" војне ланце снабдевања, "укључујући и сектор полупроводника".

image