Свет

(Не)спремни за рат: Британска војска "не би могла да се бори против Русије дуже од два месеца"

Неуспех да се обезбеди више средстава за Оружане снаге ставља нас у неповољан положај, упозорава заменик начелника Генералштаба
(Не)спремни за рат: Британска војска "не би могла да се бори против Русије дуже од два месеца"www.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Британија не би могла да се бори против Русије дуже од два месеца, признао је заменик начелника Генералштаба, генерал-потпуковник сер Роб Магован, нагласивши да се оружане снаге суочавају са "оперативним ризиком" који је последица недовољног финансирања.

Обраћајући се Комитету за одбрану Доњег дома британског парламента, Магован је поручио: "Били смо врло јасни да количина новца коју тренутно трошимо на муницију... што је значајно... не испуњава, у свим областима, заштиту од претњи са којима се суочавамо. Били смо јасни да морамо да потрошимо више новца... на оно што називамо интегрисаном противваздушном одбраном".

Када га је Марк Франсоа, бивши министар оружаних снага, питао да ли је истина да Велика Британија "не би могла да се бори са (Владимиром) Путином више од неколико месеци у случају директног рата, јер нема муницију и резерве опреме за то", Магован је рекао да је то истина.

Министар одбране Грант Шапс је, пише "Телеграф", покушао да ублажи ударац рекавши да ће се сваки такав сукоб водити заједно са савезницима из НАТО-а који могу колективно да надјачају Русију.

"За људе који гледају и чују да Велика Британија није спремна за рат искључиво са Русијом, важно је да схвате да пошто смо у НАТО-у и постоји члан 5, ми никада не бисмо били у тој ситуацији", рекао је Шапс алудирајући на договор о међусобној одбрани чланица Алијансе.

Недавно завршена истрага Комитета за одбрану открила је да "све оптерећеније" британске снаге нису спремне за сукоб са Русијом.

Утврђено је да влада "никада неће остварити борбену или стратешку спремност" без хитних реформи за преокретање кризе регрутовања и да ће такође морати драматично да повећа британске залихе оружја и муниције.

Комитету су бивши шефови одбране рекли да су Оружане снаге "исцеђене" од 2010. године и да би "у међусобном сукобу... исцрпиле своје способности након првих неколико месеци ангажовања".

Сер Магован инсистира да је Велика Британија "спремна за рат" иако је признао да није спремна за трајни сукоб против Русије.

image