Свет

ЕУ лов на (руске) вештице: Естонија оптужила новинарку за "издају"

Естонија тврди да је Светлана Бурцева написала приручник за "руски хибридни рат".
ЕУ лов на (руске) вештице: Естонија оптужила новинарку за "издају"Getty © Jorm Sangsorn

Естонија је оптужила репортерку Светлану Бурцеву за издају, кршење санкција Русији и писање књиге о "хибридном рату" која је имала за циљ да дискредитује државне институције.

Буртсева (57) је радила за "Спутњик Естонија" све док га Талин није забранио 2019. Потом је, наводно, писала за портал "Балтњуз", за који естонске власти тврде да је део санкционисане медијске групе "Расија севодња".

"Њени текстови су објављени у онлајн вестима у интересу руске пропаганде", рекла је државна тужитељка Енели Лауритс за државну телевизију ЕРР.

Према тужиоцима, Буртсева је наставила да пише за руске медије након забране ЕУ и написала је књигу под називом "Хибридни рат за мир" под псеудонимом Л.Б. Свет.

"Садржај књиге омаловажава Републику Естонију и стога има за циљ да подели естонско друштво и дискредитује Републику Естонију и њене институције", рекла је Лауритс листу "Постимес".

Лауритс такође тврди да је Буртсева била на мастер програму на Севастопољском државном универзитету у Русији од 2019. до 2021. године.

"Она је завршила програм обуке о информацијама и хибридним сукобима, који је надгледао и водио шеф приватне обавештајне компаније регистроване у Русији и бивши контраобавештајни официр ФСБ", рекла је Лауритс естонским медијима. "Циљ двогодишњег мастер програма је да припреми међународне медијске раднике и аналитичаре који би могли да буду на првим линијама борбе Русије против хибридних претњи", додала је.

Буртсева је у притвору од краја марта, али је пред суд изведена тек ове недеље. Суђење јој је заказано за 1. новембар. Ако буде проглашена кривом, прети јој казна до шест година затвора.

"Ово је неприхватљиво. Све за шта је оптужена је писање чланака на интернету и то се сматра кршењем санкција", рекао је за "Балтњуз" њен адвокат Свен Силар.

Буртсева је постала натурализована држављанка Естоније 1994. Власти тврде да је наставила да производи медијске садржаје за "Балтњуз" под псеудонимом Алан Торм, између 2020. и 2023. То значи да се она "не може сматрати независном, објективном и неутралном новинарком", наводи Лауритс.

image