Свет

Верска толеранција у Естонији: Забранићемо Московску патријаршију, патријарх је терориста

Аргументацију естонских званичника да желе да прекину везу Естонске православне цркве са Москвом наводно из безбедносних разлога, чули смо и у Украјини, али својевремено и у Црној Гори, а у сва три случаја властима као да је нарочито сметао онај предзнак српска, односно руска црква
Верска толеранција у Естонији: Забранићемо Московску патријаршију, патријарх је терористаwww.globallookpress.com © © Cindy Miller Hopkins

Московска патријаршија Руске православне цркве биће проглашена за терористичку организацију у Естонији, ако скупштина ове земље усвоји предлог министра унутрашњих послова Лаурија Ланеметса.

Он је говорећи за естонску ЕТВ изјавио да је крајњи циљ да се забране активности Московске патријаршије у Естонији, као и да на основу његових и сазнања естонске обавештајне службе нема другог избора него да раскине везе између Естонске православне цркве и Московске патријаршије под чијим се окриљем ова црква налази. 

"Морамо да схватимо да је данас Московска патријаршија потчињена Владимиру Путину који суштински води терористичке активности широм света. Патријарх и патријаршија у Москви данас нису ништа другачији од исламских терориста који тврде да воде свети рат против западног света и против западних вредности", рекао је Ланеметс. 

Са истом аргументацијом, средином октобра Врховна рада усвојила је закон о забрани канонске Украјинске православне цркве, образлажући да верске организације које имају седиште ван Украјине, у држави која врши оружану агресију на Украјину, како су навели, не могу да спроводе своје активности у овој земљи. 

Готово идентичне аргументе чули смо и на нашим просторима, и без рата, војних операција и санкција - у Црној Гори. Тадашњи председник државе Мило Ђукановић више пута је понављао да је недопустиво да Митрополија црногорско-приморска припада цркви са седиштем у Београду. Српска црква у црногорској држави за тадашњег председника је била не само страни, него и реметилачки елемент. 

Ако је аргументација у ове три земље за забрану цркава иста, онда је вероватно и њен узрок исти. Српска православна црква својевремено у Црној Гори, а данас на Косову и Метохији, уствари смета државним властима, јер окупља српски народ и представља снажан, вишевековни залог његовог духовног и националног идентитета. 

После распада Совјетског савеза, Руска православна црква Московска патријаршија, остала је једина национална установа која окупља православне Русе независно од тога где живе на простору бившег Совјетског Савеза, каже стручњак за канонско право проф. др Зоран Чворовић са Правног факултета у Крагујевцу.

"Естонија је једна од тих држава у којима је део руског становништва у укупном броју становника изузетно велики. Руси представљају око трећине становника Естоније, а присуство епархија православне цркве Московске патријаршије је залог очувања националног идентитета Руса који живе у Естонији", истиче Чворовић.

Сада треба уништити последњу копчу онога што се назива руски свет, односно руску цркву која обједињује руски народ у свим државама бившег СССР-а након пројектованог разбијања Совјетског Савеза које је спроведено уз помоћ Колективног Запада, истиче наш саговорник.

"У томе улогу има Цариградска патријаршија и то не први пут. Још почетком двадесетих година прошлог века Цариград је противканонски прогласио самосталну Естонску православну цркву. Тада се мешао у оквире канонске територије Московске патријаршије, а то чини и сада и има у Естонији своје епархије", додаје Чворовић.

Он напомиње и да се јасно види да је интервенција Цариграда била синхронизована са Западом и да је била везана за неке важне политичке тренутке који су заправо били кризни за руску државну идеју. 

"Почело се, условно говорећи, са периферије, из оних земаља које само делом чине историјске руске земље, попут Естоније, а дошло се у срце руског света, у Малорусију, односно Украјину. Цариградска патријаршија је по налогу својих световних ментора, пре свега САД, 2019. кренула у акцију одвајања Украјине у црквеном смислу од јединственог руског верског и културног света којем припада са оснивањем неканонске Православне цркве Украјине", подсећа Чворовић.

Нема сумње да је у питању лудост, мада онај ко тако предлаже заслужује неку много јачу квалификацију, коментарише вест из Естоније културолог проф. др Јован Јањић.

"То човеколико биће које тако предлаже себе сврстава на други пол, на страну сатанизма. Коме и зашто може да смета црква која се бори само за истинске вредности и за добро човека без обзира на веру и нацију. Сасвим извесно такав захтев долази из мржње према једној цивилизацији, у овом случају Русији, која је као велика сила заштитник традиционалних вредности и основних права и слобода не само човека већ и народа у свету", каже Јањић за РТ Балкан.

Он истиче да је очигледан процес напада на васељенску православну цркву, сходно ономе што је пре више од три деценије најавио злогласни Збигњев Бжежински.

"А онда су то прихватили и неки други који се појављују као слуге глобалистичког поретка данас тако видљивог у целом свету који иде на поништавање националних култура и наметања лажних вредности. Удар на православље видео се у Естонији и 1996, када је Цариградска патријаршија предузела неканонске кораке уплитања у јурисдикцију РПЦ на овом подручју. Потом, најексплицитније на подручју Украјине када се расколници, то јест отпадници од цркве, уздижу у ранг тобоже аутокефалне цркве. Видели смо те покушаје удара на цркву и на канонском подручју СПЦ - у Северној Македонији, Црној Гори, Хрватској, на подручју српске аутономне покрајине Косово и Метохија…", наводи Јањић.

Међутим, шта год мислили естонски, украјински или црногорски званичници, православне цркве у њиховој земљи које окупљају највећи број верника и имају вишевековно духовно трајање, историјски су увек припадале Руској, односно Српској православној цркви.

Ту чињеницу биће тешко избрисати из историје. Због чега је можда лакше прибећи потказивању и забранама, опробаним методама режима који су имали тенденцију да верују да историја почиње од њих.  

image
VV inauguration
banner