Свет

Каталонска полиција претражује канализацију, затворила зоо врт у потрази за Пуђдемоном

Сепаратистички политичар обећао је да ће присуствовати гласању за новог регионалног председника
Каталонска полиција претражује канализацију, затворила зоо врт у потрази за ПуђдемономGetty © dem10

Да ли би лидер каталонских сепаратиста Карлес Пуђдемон могао да се увуче у каталонски парламент обучен као лав како би гласао за новог регионалног председника у четвртак? Вероватно не, али полиција у Барселони не жели да ризикује.

Пуђдемон је раније поручио да планира да се врати у Шпанију за инаугурацију новог регионалног лидера, социјалисте Салвадора Иле, упркос томе што му прети хапшење.

Да би га спречила у томе, каталонска полиција обезбедила је неокласичну палату каталонског парламента. У оквиру безбедносне акције, полиција врши и претрес просторија парламента, укључујући и подрум 400 година старе зграде.

Такође су претражили канализацију и запечатили пролаз између парламента (који је некада био краљевска палата и барутана) и зоолошког врта у Барселони, који окружује зграду са три стране.

"Ово су стандардне безбедносне процедуре које се спроводе пре било какве церемоније", рекао је портпарол каталонске полиције за "Политико".

Пуђдемонов планирани повратак након седам година у самопроглашеном егзилу у Белгији изазвао је спекулације и маштовите сценарије који укључују маскирање и ушуњавање у парламент, као и долазак до парламента балоном.

Пућдемон је побегао из Шпаније након што су му власти одредиле притвор због организовања референдума о независности.

Овај сепаратистички политичар одбио је да се кандидује на европским изборима у јуну како би се кандидовао за каталонског председника, надајући се тријумфалном повратку у регион из којег је побегао седам година раније. Али кандидат социјалиста Салвадор Ила освојио је највише гласова и прошле недеље је постигао договор који ће му омогућити да формира мањинску владу.

image