Свет

Блокирана Барселона, полиција трага за Пуђдемоном: Одржао говор па – нестао

Шпанска полиција је затворила Барселону у нади да ће ући у траг лидеру каталонских сепаратиста који се данас појавио упркос налогу за хапшење после напуштања Шпаније пре седам година
Блокирана Барселона, полиција трага за Пуђдемоном: Одржао говор па – нестао© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Каталонска полиција затворила је данас Барселону у покушају да ухапси вођу сепаратиста Карлеса Пуђдемона, који се данас појавио пред присталицама у граду.

Пуђдемон се појавио пред окупљенима, упркос налогу за хапшење после напуштања Шпаније пре седам година. Он је пред око 3.500 присталица одржао кратак говор, а његово појављивање било је пропраћено "јаким полицијским снагама", пише "Политико" и додаје да је након кратког појављивања Пуђдемон нестао у непознатом правцу.

Портпарол каталонске специјалне јединице Мосос потврдио је данас да је један од њених службеника ухапшен у вези са истрагом бекства каталонског сепаратистичког лидера.

Шпански медији су објавили да је аутомобил који је припадао ухапшеном службенику коришђен у Пуђдемоновом бекству, преноси "Гардијан".

Портпарол Мососа рекао је да полиција није изнела детаље о том питању сем што је потврдила хапшење.

Пуђдемон је окупљенима поручио са бине испред Тријумфалне капије у Барселони, да нема право да одустане.

"Упркос свим напорима да нам се науди, дошао сам данас овде да их подсетим да смо још увек овде и да не одустајемо", рекао је Пуџдемон окупљенима и поручио: "Живела Слободна Каталонија!"

Са њим су у пратњи били чланови његове странке Жунтс (Заједно за Каталонију) и председник парламента Жозеп Рула.

"Сурова репресија произашла је из победе на референдуму 2017. Седам година нас прогоне због жеље да слушамо глас народа Каталоније, пре неколико година почела је врло оштра репресија ", рекао је Пуђдемон.

Након што је завршио свој кратки говор, политичар је сишао са бине, очигледно да би учествовао у маршу до парламента. После неколико тренутака, он је нестао у гомили и није био међу групом посланика који су на крају ушли у зграду, која је била затворена и окружена полицајцима.

Наводи се и да су шпанске специјалне јединице Мосос покренуле потрагу за Пуђдемоном, за којим је издат налог за хапшење.

Пуђдемон није био у Шпанији од 2017. године када су власти наредиле његово хапшење због организовања нелегалног референдума о независности Каталоније.

Он је тада избегао шпанске власти пошто је кришом прешао границу и побегао у самопроглашени егзил у Белгији.

И поред усвојеног Закона о амнестији којим су опроштене илегалне акције око 300 званичника и активиста каталонских сепаратиста у периоду од 2011. до 2023. године, проневера коју су починили Пуђдемон и чланови његове владе 2017. године није обухваћена том амнестијом.

Због тога је на снази национални налог за хапшење Пуђдемона.

image