Свет

И даље неповерљиви: Шпански социјалисти и каталонски сепаратисти састају се ван Шпаније

Састанак Жунтса и ПСОЕ део је договора постигнутог како би се гарантовао реизбор Санчеза
И даље неповерљиви: Шпански социјалисти и каталонски сепаратисти састају се ван Шпаније© Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

У Женеви се данас одржава састанак Шпанске социјалистичке радничке партије (ПСОЕ) и Заједно за Каталонију (Жунтс) у циљу "тражења политичког и преговарачког решења" каталонског питања, јавља мадридски "Паис".

Испред делегације Заједно за Каталонију стоји бивши каталонски председник Карлес Пуђдемон, који је напустио земљу 2017. године како би избегао суђење, док ПСОЕ предводи секретар организације Сантос Сердан.

Преговори ће се водити под надзором међународног посредника и обе стране су нагласиле да је тајновитост преговора важна колико и њихов садржај.

"То је радни састанак, ништа више. Најавили смо састанак овог типа, није ни први нити ће бити последњи, тако да нема потребе да му се придаје већи значај", рекао је Сердан.

Премијер Шпаније Педро Санчес изнео је да се нада да у будућности неће бити потребе за посредником, јер очекује да ће поверење бити изграђено између две стране.

"Ако се двоје не разумеју, имати трећу страну која нас прати у овом задатку верификације је добра вест, јер то може ефикасно да помогне да постигнемо договор. Надајмо се да у будућности неће бити потребе за овим системом посредовања, јер ће то значити да смо изградили поверење", закључио је Санчес.

Састанак Жунтса и ПСОЕ део је договора постигнутог како би се гарантовао реизбор Санчеза, коме је за потврду новог премијерског мандата било неопходно седам гласова странке која се залаже за независност Каталоније.

Пуђдемон је захтевао билатерални преговарачки форум, као и присуство посредника с обзиром на тренутно неповерење између две стране.

image