Свет

СЗО опет међу нама: Ковид-19 се разбуктава усред лета, стижу и мајмунске богиње

Генерални директор СЗОје саопштио да сазива комитет за хитне случајеве како би посаветовао да ли нова епидемија мајмунских богиња представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја
СЗО опет међу нама: Ковид-19 се разбуктава усред лета, стижу и мајмунске богиње© Tanjug/NIAID via AP

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да је зараза ковидом-19 у порасти широм света и да је мало вероватно да ће број новозаражених опасти у блиској будућности.

"Ковид-19 је још са нама. Вирус кружи у свим земљама. Подаци из нашег система надзора заснованог на испитивањима у 84 земље показују да проценат позитивних тестова на САРС-КоВ-2 расте током неколико недеља. Све у свему, позитивних тестова је изнад 10 одсто, али то варира по региону. У Европи је проценат позитивних изнад 20 одсто", наводи Марија ван Керхов из СЗО.

Ризик од нових варијанти

Здравствена агенција УН упозорава да би ускоро могли да се сретнемо са тежим варијантама вируса корона, јер наставља да мутира, што може да резултира мутацијом која не реагује на медицинску терапију.

Пријем у болнице је још много нижи него на врхунцу пандемије, али СЗО апелује на владе да појачају кампању вакцинације, осигуравајући да здравствено ризичне групе добију појачање додатном имунизацијом сваких дванаест месеци.

Производња вакцина је опала у последњих годину и по дана, а број произвођача се смањује, пише "Еурактив" и додаје да постоји нада да би назалне вакцине, које су још у развоју, могле потенцијално да смање ризик од компликације болести.

Мајмунске богиње-ванредна ситуација

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Адханом Гебрејесус саопштио је да сазива комитет за хитне случајеве како би посаветовао да ли нова епидемија мајмунских богиња представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја (ПХЕИЦ). 

"Од почетка године било је више од 14.000 пријављених случајева и 511 смртних случајева, што је више него целе прошле године", рекао је Тедрос.

Одговарајући на питање о томе како би ситуација могла да утиче на Европу,  званичник СЗО Мајкл Рајан је рекао да би ово требало да буде релативно једноставна болест коју треба контролисати класичним мерама.

Иако је проблем лакши за решавање у Европи, Рајан је позвао владе да инвестирају сада, пре него што се болест прошири и постане скупља за контролу.

Керхова је рекла да би на примеру ковида 19 требало да научимо шта се деси када се болест рашири.

Процењује се да ова болест има стопу смртности од 3,6% и да је посебно опасна за особе млађе од 15 година и чине 88% смртних случајева. СЗО је одобрила хитну употребу две вакцине, захтевајући 15 милиона долара подршке за борбу против ове болести. Досадашње препоруке за борбу против мајмунских богиња не укључују ограничења путовања у погођене земље.

Шта је ПХЕИЦ?

Ванредна ситуација јавног здравља од међународног значаја (ПХЕИЦ) како је дефинисана Међународним здравственим прописима (2005) треба да испуни три главна критеријума. Мора да представљати ванредан развој догађаја у смислу озбиљности, изненадности или необичности, затим мора да има стварни или потенцијални међународни утицај и захтева међународни одговор. 

Комитет за хитне случајеве се састоји од стручњака који процењују да ли развој испуњава критеријуме ПХЕИЦ-а и дају препоруке о томе како да се реши ванредна ситуација. Ове препоруке аутоматски истичу након три месеца, али комисија може да их продужи ако то сматра неопходним.

СЗО је избијање мајмунских богиња прогласила ПХЕИЦ у јулу 2022. године, али је брзо стављена под контролу. Наиме, контролом оних група који су најрањивији на преношење, првенствено мушкараца који су имали секс са мушкарцима.

ПХЕИЦ статус је укинут 10. маја 2023.

image