Свет

Стварају нови сој вируса мајмунских богиња, разлог - развој бољих лекова за људе

До открића долази само недељу дана након што је откривено да је сличан експеримент спроведен на Универзитету у Бостону
Стварају нови сој вируса мајмунских богиња, разлог - развој бољих лекова за људе© Foto: Tanjug/AP (Chinatopix Via AP)

Владина лабораторија у Мериленду, у Сједињеним Државама, покушава да створи нови сој вируса мајмунских богиња, који ће бити много више смртоносан, на веома контроверзним истраживањима на мишевима.

Циљ пројекта је, како се наводи, да подстакне "развој бољих лекова за људе", а до овог истраживања долази усред све веће забринутости због манипулације вирусима у лабораторијама, пише "Мејл онлајн".

Како учинити вирус смртоноснијим

Истраживачки тим жели да модификује доминантни вирус, који углавном изазива осип и има симптоме сличне грипу, генима из другог соја, који изазива веома тешку болест.

Истраживачи се, како се тврди, надају се да ће експеримент открити како различити гени чине мајмунске богиње смртоноснијим.

Ово откриће долази само недељу дана након што је откривено да је сличан експеримент, који укључује хибридни сој корона вируса, спроведен на Универзитету у Бостону.

Најновију студију о мајмунским богињама финансира Национални институт за алергије и инфективне болести (НИАИД), истраживачки огранак Националног института за здравље (НИХ).

"Изузетно висок ризик"

Овај модификовани вирус "представља изузетно висок ризик" за јавност уколико информације "случајно процуре", каже др Ричард Ебрајт, микробиолог са Универзитета Рутгерс у Њу Џерсију.

Тим у Мериленду тврди да њихов рад не укључује "побољшање" патогена, јер они користе природне мутације уместо да стварају нове, што значи да нови хибрид не може бити смртоноснији од постојећих.

Ова вест ће без сумње изненадити многе Американце, будући да показује да се таква истраживања настављају у САД, упркос страховању да су слична истраживања покренула пандемију.

Истраживање у Мериленду ће укључивати екстракцију десетина гена из тежег облика вируса мајмунских богиња, а затим је планирано да се њима заразе лабораторијски мишеви и да се на њима прати ток болести.

Националне стратегија биолошке одбране САД

Бела кућа је објавила планове за сузбијање манипулација вирусима само неколико дана након што је откривено слично истраживање које се спроводи на Универзитету у Бостону.

У националној стратегији биолошке одбране, која је представљена прошле недеље, Бајденова администрација је изнела планове за "спречавање будућих ситуација биолошке катастрофе", попут пандемије ковида.

У извештају се наглашава ризик од "случајних биолошких претњи", изазваних незгодама у лабораторијама за биолошку безбедност које раде са опасним патогенима.

image