Свет

Бугарска забранила ЛГБТ "пропаганду" у школама, одржани протести

Левичари и групе за права ЛГБТ особа овај потез су оценили као облик дискриминације
Бугарска забранила ЛГБТ "пропаганду" у школама, одржани протестиGetty © Andrew Chin / Contributor

Бугарски парламент је донео измене Закона о образовању, у коме се забрањује ЛГБТ "пропаганда" у школама.

Измена, коју је предложила странка "Препород", усвојена је великом већином, са 159 гласова за, 22 против и 12 суздржаних.

Левичари и групе за права ЛГБТ особа овај потез су оценили као облик дискриминације.

Изменама закона забрањује се у образовном систему, на било који начин, директно или индиректно, пропаганда, промоција или подстицање идеја и погледа повезаних са нетрадиционалном сексуалном оријентацијом и/или родним идентитетом осим биолошког, преноси "Монд".

У 2021. Мађарска је такође донела сличан закон, забрањујући ЛГБТ пропаганду усмерену према малолетницима.

Посланици су такође гласали о засебном тексту који дефинише нетрадиционалну сексуалну оријентацију као различиту од општеприхваћених и утврђених појмова у бугарској правној традицији емоционалне, романтичне, сексуалне или сензуалне привлачности између особа супротног спола.

Подсетимо, пред Бугарском су седми парламентарни избори у три и по године.

Бугарска, иначе, не признаје истосполне бракове. 

Групе за људска права критикују Бугарску због забране ЛГБТ пропаганде

Групе за људска права критикују Бугарску због забране ове одлике.

Демонстранти су у среду и четвртак изашли на улице испред зграде парламента у Софији како би изразили своје противљење закону, јављају локални медији, а преноси "Политико".

Група за права ЛГБТ особа са седиштем у Белгији "Забрањене боје" (Forbidden Colours), осудила је закон у саопштењу, назвавши га "директним нападом на основна људска права ЛГБТ појединаца, посебно деце".

"Дубоко је забрињавајуће видети како Бугарска усваја тактику из руског приручника против људских права. Овакви поступци не само да су регресивни, већ су и у директној супротности са вредностима једнакости и недискриминације за које се залаже Европска унија", додали су.

image