Русија

Ново доба руског школства: Како је Путин вратио образовање Русима

Повећање плата за наставнике, изградња кампуса, реновирање школа, вртића и изградња прве средње школе лидерског нивоа, само су део нових улагања у руску науку и образовање до 2030. године
Ново доба руског школства: Како је Путин вратио образовање Русима© Kremlin Pool/Global Look Press

У Русији Владимир Путин ужива углед и рејтинг о којем други могу само да сањају. Многи му то признају, иако немају снаге да то јавно изговоре. Оптимизам, нада и морал, које је Путин пробудио у руском народу, а онда и у читавом свету, највећи су резултати његове политике.

Преузео је Русију када је била на коленима. За кратко време је стабилизовао државу, ојачао привреду, војску и дипломатију, срушио зид неповерења између народа и власти, земљи је вратио углед у међународној арени, а народу осећај достојанства и гордости.

У свом недавном обрађању Федералној скупштини, руски председник није занемарио, како је сам рекао, "нагомилане" проблеме у школском образовању. Штавише, значајан део обраћања био је посвећен млађим генерацијама. Руски лидер је представио низ иницијатива за решавање многих питања у тој области.

Путин је обећао да ће помоћи регионима да до 2030. године реновирају све школе, вртиће и осавремене медицинске ординације у њима, а о трошку савезног буџета, да се изграде нове школе у ​​којима је потребно увести "другу, па чак и трећу смену".

Осим школа и вртића, програмом ће бити обухваћено и 800 студентских домова универзитета и техничких школа. 

Председник Русије је наложио влади да одреди конкретне параметре за повећање плата наставника на универзитетима и почне да их примењује од 1. септембра, назвавши то повећање "неопходним".

Шеф државе је рекао да се професионални темељи будућег специјалисте постављају у првим годинама, где се изучавају фундаменталне дисциплине и напоменуо да ће, према прелиминарним проценама, 2024. године на повећање плата наставника бити потрошено 1,5 милијарди рубаља (више од 15 милиона евра), а у будућности још 4,5 милијарди рубаља (више од 45 милиона евра). 

Од 1. марта 2024. разредним старешинама и кустосима група на факултетима и техничким школама у насељима, у којима живи мање од 100.000 људи предложио је да се удвостручи савезна накнада за разредну наставу на 10.000 рубаља (100 евра), док ће саветници директора образовања добити 5.000 рубаља (50 евра) из савезног буџета месечно, што се раније није дешавало.

Након што је најавио фиксне бонусе, Путин се осврнуо на дугогодишњи проблем награђивања наставника и радника у јавном сектору уопште. 

"Ниво просечних плата у привреди у регионима је различит, што значи да се примања радника у јавном сектору, чак и у суседним регионима, понекад значајно разликују. Истовремено, посао наставника или лекара свуда је подједнако тежак и изузетно одговоран. Овако велика разлика у платама од региона до региона је неправедна", казао је Путин и додао да је проблем "дугогодишњи, веома сложен, капитално интензиван". 

Наиме, руски лидер је затражио од Кабинета министара да 2025. године у оквиру пилот пројеката у регионима разради нови модел награђивања запослених у јавном сектору, а да се 2026. донесе коначна одлука за целу земљу.

Изградња прве средње школе лидерског нивоа

Говорећи о привлачности школа за перспективну омладину, Путин је одобрио изградњу образовних лидерских школа у пет региона и уверио да ће до 2030. године бити отворено 12 таквих институција. 

Према председниковом плану, у њима ће радити наставни тимови, познати по "јединственим ауторским методама". 

Што се тиче "садржаја образовања", за руског председника је "проблем неслагања између образовних програма и испитних питања" очигледан, због чега је Путин наложио да се "механизам Јединственог државног испита унапреди". 

Дипломцима ће се пружити друга шанса, односно могућност да поново полажу Јединствени државни испит из једног од предмета по свом избору. 

"Штавише, урадите то пре краја кампање за упис на универзитет како би матуранти имали времена за подношење докумената, узимајући у обзир поновно полагање", поручио је Путин.

Осим тога, до 2030. године биће изграђено 40 универзитетских кампуса, а за те намене биће издвојено око 400 милијарди рубаља (четири милијарде евра).

Програм подршке универзитетима "Приоритет 2030" биће продужен на шест година, а за то ће бити издвојено 190 милијарди рубаља (скоро две милијарде евра). 

"Критеријуми за ефикасност универзитета треба да буду пројекти у регионима, стварање активних стартапова. Проценићемо колико су дипломци тражени", указао је руски председник.

Путин је указао на потребу за развој система каријерног вођења, стога је дао задатак да се позивају деца у радионице и фабричке музеје. Наставиће се стварање посебних индустријских центара компетенција, где ће се генерализовати и реплицирати најбоље праксе у друштвеној сфери.

Повратак традиционалном систему високог образовања

Руски председник је пре годину дана предложио напуштање болоњског образовног система и повратак традиционалном систему обуке специјалиста са високим образовањем.

"Што се тиче високог образовања, неопходна је синтеза свега најбољег што је било у совјетском образовном систему и искуства последњих деценија. У том смислу, морамо да се вратимо традиционалној основној обуци специјалиста за нашу земљу са високим образовањем. Трајање обуке може бити од четири до шест година", поручио је Путин прошле године у обраћању Федералној скупштини.

Председник је напоменуо да уколико професија захтева ужу специјализацију или додатну обуку, студент треба да има прилику да настави школовање на мастер програму или резиденцији. Он је такође предложио да се створи посебан ниво стручног образовања за постдипломске школе, који ће обучавати кадрове за наставну и научну делатност.

image
VV inauguration
banner