Свет

Злочин без казне Кира Стармера: Британија не хапси праве преступнике већ људе који твитују

Горди Албион до сада лишио слободе 3.300 људи због "зломисли": Свако ретвитовање сваке вести о томе шта се стварно збива на улицама Уједињеног Краљевства постаје опасно, истиче новинар Слободан Деспот
Злочин без казне Кира Стармера: Британија не хапси праве преступнике већ људе који твитујуGetty © Photo by Drik/Getty Images

Како се тензије у Великој Британији не смањују, односно протести револтираног становништва против мигранта све су распрострањенији и насилнији – само током протеклог викенда полиција је силом интервенисала од Манчестера, Ливерпула, Бристола, Ротердама до Болтона и других градова – тамошње власти су решиле да прибегну новој методи како би решиле овај проблем.

Наиме, за демонстрације које су почеле због напада малолетног мигранта пореклом из Руанде у Саутпорту, када су у плесној школи убијене три девојчице, а седморо деце и двоје одраслих рањено, Влада Уједињеног Краљевства окривила је друштвене мреже, односно сматра да су објаве на истима имале велику улогу у распиривању расне мржње, и с тим у вези почела с хапшењима.

У последња два дана полиција је ухапсила више особа због објава на интернету – такође и због "ширења нетачних информација на друштвеним медијима", на пример о идентитету осумњиченог за убиства у Саутпорту, за шта одговара 55-годишња жена из Честера – а на то је указао и власник "Икса" Илон Маск, који је објавио снимак хапшења човека због увредљивих коментара на Фејсбуку. 

Ово је веома, веома озбиљно

Прва особа коју кривично гоне због дељења криминалног садржаја повезаног с насиљем и с намером да изазове расну мржњу је 28-годишњи мушкарац из Лидса, објавила је Краљевска тужилачка служба (ЦПС).

Директор Јавног тужилаштва Енглеске и Велса Стивен Паркинсон упозорио је на "објављивање или дистрибуцију узнемирујућег или увредљивог материјала чија је вероватна намера да изазове расну мржњу. Дакле, ако то ретвитујете, онда то поново објављујете и потенцијално чините прекршај (подстицање на расну мржњу)".

Додао је да су ангажовани полицајци који претражују друштвене мреже – најпре проналазе споран материјал, затим следи идентификација особе и потом њено хапшење.

"Дакле, ово је веома, веома озбиљно. Људи могу да мисле да не раде ништа штетно, али они то чине. И због тога ће одговарати", рекао је Паркинсон за "Скај њуз".

Прва је британска власт ширила дезинформације у време ковида

Новинар и публициста Слободан Деспот каже да је ово нов феномен који би се цитирао чак и у некадашњем Совјетском Савезу као пример диктаторске власти, уз то што је реч о скрнављењу основних принципа демократије, која почива пре свега на слободи не само мишљења него и изражавања мишљења.

"С Великом Британијом имамо веома драстичан пример како је сама власт распростирала огромну количину лажних вести у време ковида. Британска власт је тада плашила људе информацијом о милион или пола милиона мртвих од ковида да би прогурала мере за које се испоставило да су научно неосноване. Дакле, први кривац за лажне вести на друштвеним медијима што се тиче Велике Британије јесте сама британска држава. Зато би логично било да почне да хапси сопствене чиновнике", истиче Слободан Деспот за РТ Балкан.

На везу с временом ковида указао је и новинар Алекс Рубинштајн, који је на тему хапшења поменуте 55-годишње госпође открио да је у ову сврху ангажована компанија "Лоџикал", која је добила огромне уговоре од британске владе за праћење наводних дезинформација о ковиду-19 и чији су главни клијенти америчка и британска влада.

Један од најплаћенијих и најутицајнијих водитеља на свету Џо Роган сматра да је британска влада прешла границу када је решила да хапси због твитовања, те да иако је главна асоцијација на деликт мишљења и ограничење слободе говора совјетска Русија, статистика заправо показује да је у Великој Британији до сада ухапшено 3.300 људи због "зломисли" – дакле, пошто су на мрежи изнели ставове за које неки мисле да шире мржњу, односно да су проблематични.

"Чињеница да им одговара да траже људе који су рекли нешто са чиме се они не слажу и да их потом због тога стављају у кавез у Енглеској, године 2024, стварно је нечувена. Поготово када отворено кажу да могу да вас ухапсе само због тога што сте нешто ретвитовали", изјавио је Роган, алудирајући на речи горепоменутог Паркинсона, али и указао на додатну проблематику нове мере – ко одлучује да нека објава подстиче мржњу.

"Дакле, ради се о субјективној оцени и не би требало да се третира као повреда закона", прецизирао је Роган.

Отворени облик апсолутне цензуре информисања

Слободан Деспот такође истиче да у вези с ретвитовањем досад нигде није прецизирано како да корисник мрежа зна да оно што он поново дели представља лажну вест или забрањени садржај.

"То заправо значи да он мора да се уздржи од сваког ретвитовања у вези с актуелностима у Британији. Свако ретвитовање сваке вести о томе шта се стварно збива на улицама Уједињеног Краљевства постаје сада опасно. То је веома отворени облик апсолутне цензуре информисања о ономе што се збива у земљи", прецизира Деспот.

Међутим, према његовим речима, битније и од покушаја цензуре на друштвеним мрежама јесте то да безбедносна и расна ситуација у британском друштву измиче контроли тамошњих власти.

"Природна реакција власти после таквог једног случаја, убиства девојчица, требало је да буде уперена против оних који би могли да понове такав покољ, а не против оних који се томе противе. Један од главних фактора гнева и Британаца, али у другим европским земљама је да силеџије, убице, крвни злочинци који су често ваневропског порекла добијају смешно мале казне. Политички систем и систем правосуђа у Великој Британији штити насиље и злочин од казне. Значи да више није злочин и казна Достојевског већ злочин без казне (премијера УК) Кира Стармера", закључује Слободан Деспот за РТ Балкан.

image