Свет

Полицијска држава Велика Британија: Хапсе због шала у приватним порукама на интернету

Оптужени Британац послао је пријатељима спорну поруку: "Само што нисам разнео авион (ја сам талибан)" након чега је уследила филмска прича – острвске безбедносне службе контактирале су са шпанским властима које су подигле два ловца Ф-18
Полицијска држава Велика Британија: Хапсе због шала у приватним порукама на интернетуGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images

У Мадриду је почело суђење 20-годишњем Британцу оптуженом за ремећење јавног реда и мира пошто је изазвао пометњу на лету Лондон–Менорка авио-компаније "Изиџет" у јулу 2020. шалећи се да ће дићи авион у ваздух јер је талибан, преноси Би-Би-Си.

Информација сама по себи није интригантна док се не открије да је оптужени шаховски вундеркинд Адитја Верма шалу написао у приватној интернет-преписци с пријатељима на апликацији Снепчет користећи вај-фај аеродрома Гетвик.

Спорна порука гласила је: "Само што нисам разнео авион (ја сам талибан)."

Затим је уследио филмски заплет: поруку су "пресреле" безбедносне службе Велике Британије и проследиле је шпанским властима док је авион летео ка медитеранском острву. Мадрид је потом послао два ловца Ф-18 која су пратила "Изиџетов" авион са 140 путника до слетања, када је летелица подробно претражена а, тада 18-годишњи, Верма ухапшен.

Млади Британац, који је представљао Уједињено Краљевство на неколико међународних шаховских турнира а сусрео се и с легендарним шахистом Гаријем Каспаровом, два дана је провео у полицији, пуштен је уз кауцију, а по доласку у Британију испитивале су га обавештајне агенције МИ5 и МИ6.

Пред мадридским судом оптужени је рекао да није намеравао да узнемири јавност, као и да је пост са шалом о бомби и коментаром о талибану послао с Гетвика у приватну групу коју дели са шест пријатеља.

"То је била шала у приватној групи послата пријатељима које познајем осам, девет, десет година и с којима сам дописивао тог дана. Још од школских дана то је била шала због мог изгледа. Хтео сам само да их насмејем", рекао је на суђењу Верма, иначе рођен у Индији.

Полицијски стручњаци изјавили су на суду да су претражили Вермин телефон и, иако су открили да је истраживао сукобе између Пакистана и Индије и могућности напада Исламске државе на том подручју, нису пронашли ништа занимљиво што би га повезало са џихадистима и радикализмом.

Иако младог шаховског генија не чека оптужба за тероризам или затворска казна, потенцијално ће морати да плати 22.500 евра, док шпанско министарство одбране тражи надокнаду 95.000 евра трошкова.

image