Свет

Рајнметал наставља да профитира од сукоба у Украјини: Продаја у првој половини 2024. за трећину већа

Према проценама извршног директора немачке компаније, продаја ће наставити да се повећава и у наредним годинама
Рајнметал наставља да профитира од сукоба у Украјини: Продаја у првој половини 2024. за трећину већаGetty © Ying Tang/NurPhoto

"Рајнметал" је прикупио рекордну количину наруџби у вредности од 48,6 милијарди евра, а продаја и профит највеће немачке одбрамбене групе настављају да расту услед сукоба у Украјини и Гази, преноси "Фајненшел тајмс".

Компанија са седиштем у Дизелдорфу је саопштила да се продаја у првој половини године повећала за трећину на 3,8 милијарди евра, док се "чист" профит скоро удвостручио на 404 милиона евра захваљујући све већим поруџбинама за оружје и муницију.

Извршни директор Армин Папергер рекао је да је профитабилност "значајно порасла" због повећања продаје, која ће, према његовим проценама, наставити да се повећава за отприлике 2 милијарде евра годишње "у наредним годинама".

Из "Рајнметала" поручују да су кључни пројекти укључивали артиљеријску поруџбину за Немачку и Украјину, при чему је највећа поруџбина у години до сада био уговор са Бундесвером за оклопна возила "боксер" - укупне вредности 2,2 милијарде евра, укључујући одржавање возила.

Папергер, који је постао водећа личност европске одбрамбене индустрије и гласан заговорник војне подршке Кијеву, је познат и по томе што је најавио планове за изградњу низ фабрика у Украјини, које ће се бавити одржавањем тенкова, производњом муниције и средстава ПВО.

На најаве директора немачке компаније, реаговао је и заменик портпарола Министарства спољних послова Андреј Настасин, који је поручио да ће фабрика муниције "Рајнметала" у Украјини бити "легитимна мета" руске војске.

Вреди подсетити да је водећа компанија немачке одбрамбене индустрије пословала са Русијом све до 2014. године, након чега је Берлин повукао дозволе за извоз због повратка Крима Москви. Такође, како наводи ФТ, пре почетка СВО више од трећине продаје "Рајнметала" чинила је продаја делова и производа који нису намењени за војску, попут сензора за аутомобиле.

Профитирање од сукоба у Украјини не крије ни сама компанија, која је за поменути лист саопштила да је побољшани учинак резултат "пословања са оружаним снагама Немачке и партнерским државама у оквиру ЕУ и НАТО".

image