Свет

Како је Немачка постала главна мета пљачкаша банкомата у Европи

Сваког дана по један банкомат буде дигнут у ваздух
Како је Немачка постала главна мета пљачкаша банкомата у ЕвропиGetty © picture alliance / Contributor

Скоро сваки дан - или обично, сваке ноћи - негде у Немачкој банкомат буде дигнут у ваздух.

Највећа европска економија постала је главна мета за софистициране операције организованих криминалних група. Пљачке банака више се не исплате. Бомбашки напади на банкомате су бржи, мање ризични, а исплате су знатно веће, пише "Блумберг".

Федерална канцеларија криминалистичке полиције прати ову врсту криминала од 2005. године, када је број пљачки почео да расте широм Европе. Десет година касније, у Немачкој је број "бомбашких напада" нагло повећан. Током 2016. било их је 318, а врхунац су достигли 2022. године, када је дигнуто у ваздух 496 банкомата.

"Има експлозија банкомата широм света, али интензитет који доживљавамо у Немачкој је заиста засебна лига", рекао је Стефан Лесман, шеф обезбеђења код произвођача банкомата "Диболд Никсдорф", лидера на ЕУ тржишту.

Разлози за ово су једноставни: Немачка се граничи са Холандијом, која је дом мрежа са седиштем у Амстердаму и Утрехту које оркестрирају већину напада. Холандија је раније била епицентар ових бомбашких напада, али су Холанђани до 2015. смањили број банкомата на националном нивоу са 20.000 на 5.000, ојачали обезбеђење преосталих и подстакли предузећа и становнике да се одвикну од употребе готовине.

Због тога су се криминалци пребацили на исток - у Немачку. Тамо су пронашли "рај".

У земљи постоји више од 50.000 банкомата, а како је национална централна банка навела у јануарском извештају, "готовина има посебан друштвени значај". Према студији Бундесбанке из 2023. године, велика већина од 83,3 милиона становника Немачке живи у кругу од једног километра од банкомата. Поред тога, широка национална мрежа аутопутева у земљи даје нападачима лак начин да побегну.

Немачка децентрализација такође иде у корист криминалаца: за разлику од Холандије, која има само четири банке, Немачка има разноврснији сектор, укључујући стотине независних штедионица и кредитних банака. Штавише, свака од 16 држава у земљи такође има своје полицијске снаге, што координацију чини изазовном.

Немачка влада је прошлог месеца објавила планове да повећа затворске казне за бомбашке нападе на банкомате на најмање две, а највише на 15 година и да прошири овлашћења полиције.

Немачка финансијска индустрија каже да су њихови чланови уложили више од 300 милиона евра последњих година на безбедносне мере као што су инсталирање алармних система и одбрамбених технологија, закључавање предворја банкомата ноћу и једноставно пуњење машина са мање новца. Ипак, банке остају заробљене у својеврсној трци у наоружању са организованим криминалом.

Решење је, кажу стручњаци, пребацивање на картице. Али старе навике тешко умиру.

"Ништа се неће променити", каже Јенс Бурихтер који од 2015. године ради на случајевима "напада" на банкомате у Доњој Саксонији. "Мој отац има 70 година и неће картицом да купује хлеб".

image