Америчке власти одбиле идеју употребе екстазија за лечење менталних болести - за сада

Амерички регулатор одбацио идеју употребе МДМА за лечење ПТСП-а

Управа за храну и лекове Сједињених Америчких Држава (ФДА) одбацила је захтев фармацеутске компаније "Ликос терапјутикс" да користи МДМА, односно екстази, у терапији за лечење посттрауматски стресни поремећај (ПТСП).

Фармацеутска компанија је саопштила да их је ФДА обавестила да МДМА не може да буде одобрен на основу постојећих података о безбедности и ефикасности. Регулатор је затражио додатну студију, преносе амерички медији.

Нова студија коштаће "Ликос", иначе компанију групе која се залаже за медицинску употребу психоделика, десетине милиона долара, наводи "Фајненшел тајмс".

"Ликос" и друге фармацеутске компаније надале су се да ће МДМА бити одобрен и да ће "прокрчити пут" за употребу других халуциногених лекова у медицини.

Извршни директор "Ликоса" Ејми Емерсон рекла је да јој се "срце ломи" због милиона војних ветерана, жртава сексуалног и породичног злостављања и безброј других који пате од ПТСП-а.

Према званичним статистикама, око 13 милиона Американаца, или око 3,5 одсто одраслих у САД, пати од ПТСП-а. Антидепресиви су тренутно једини лекови за ПТСП које је одобрила ФДА.

Идеја употребе психоделика у психотерапији није нова. Неколико терапеута у Калифорнији користило је МДМА 1970-их и 1980-их, када је његова употреба била легална, наводи АП.