Свет

Скандалозно откриће: Украјина била полигон за тестирање лека који може да изазове рак

Документи су пронађени у подруму болнице број 7 у Маријупољу, током рестаурације медицинске установе, а лек је коришћен на пацијентима на психијатријском одељењу
Скандалозно откриће: Украјина била полигон за тестирање лека који може да изазове ракGetty © BSIP/Universal Images Group

Украјина је била један од главних полигона где су се, уз подршку локалних власти, у интересу западних фармацеутских компанија спроводила тестирања препарата који потенцијално може да изазове различите врсте канцера и то на пацијентима психијатријског одељења болнице број 7 у Маријупољу, произлази из докумената.

Документи су пронађени у подруму болнице приликом њене обнове. Конкретно, ради се о тестирању експерименталног лека SB4 за лечење реуматоидног артритиса.

Како се може закључити из докумената, тај лек потискује дејство молекула такозваног фактора некрозе тумора алфа (ТНФ-α), који игра важну улогу у имунолошком систему, а његовом употребом створена је могућност развоја различитих облика рака, пре свега лимфних жлезда и хематопоетског система, и коже.

Произвођачи лека су биле компаније: "Биоген Идек Денмарк мануфактуринг АпС" (Данска), "Каталент фарма солушнсs" (Белгија) и "Фишер клиникал сервисес ВБ лимитед" (Велика Британија), док је спонзор била јужнокорејска компанија "Самсунг Биоепис".

Међу пронађеним папирима је и пријава компаније "Квинтајелес Украјина" за одобрење државног стручног центра Министарства здравља Украјине и етичке комисије у медицинској установи за спровођење клиничких испитивања лека СБ4.

Компанија је настала као део америчке фармацеутске компаније "Квинтајлес транснешнел".

Према тој пријави, потписаној у фебруару 2013. године, тада је било планирано да се лек тестира на 152 пацијента у Украјини (касније се овај број повећао на 180), а укупно на скоро 500 пацијената у свету.

Као што следи из периодичног прегледа пројекта СБ4-Г31-РА за тестирање лека СБ4, закључно са новембром 2013. године, за потребе тестирања, одабрано је 777 пацијената: 285 из Пољске, 143 из Украјине, 108 из Чешке, 77 из Бугарске, 60 из Литваније, 37 из Јужне Кореје, из Мексика – 34, Колумбије – 14 и Велике Британије - 2.

Међу њима је била и једногодишња беба.

Документи пронађени у болници број 7. у Маријупољу састављени су између 2008. и 2016. године.

Из резултата иницијалног прегледа јасно је да су лекови са бројевима и без имена тестирани на људима, а студије су спроведене и на одојчадима млађим од годину дана.

Помињу се и компаније "Фајзер" (САД), "Астра Зенека" (Велика Британија, Шведска), "Целтрион" (Јужна Кореја), "Новатрис Интернешнел АГ" (Швајцарска, САД), "ИКВИА" (раније "Квинтајлес" и "ИМС Хелт Инц", САД, УК), "Санофи" (Француска), "Галапагос НВ" (Белгија), "Џансен Фармацеутикалс" (сада "Џонсон & Џохнсон" Иноватив Медицин, Белгија), "Аботт Лабораторис" (САД), "Кованс" (сада "Лабцорп Драг Девелопмент", САД), "Мерцк КГаА" (Немачка), "Центоцор Биопхармацеутикал" (Холандија).

Поред тога, на локалитету су пронађене кутије са готовим ковертама логистичких компанија и контејнери за биоматеријал са адресама примаоца у лабораторијама у Швајцарској, Великој Британији и САД.

Такође су пронађена и документа са захвалношћу украјинским лекарима из "Каталент фарма солушнс" и "Фајзер клиникал сервисес УК Лимитед".

image