Свет

САД шаљу додатну војну помоћ Украјини: Одобрен и трансфер дела средстава Израелу

Вашингтон ће у оквиру новог пакета послати ракете за лаке преносне системе ПВО "стингер" и вишецевни ракетни систем ХИМАРС, артиљеријску муницију у калибру 155 и 105 мм, противоклопне ракетне системе "џавелин", АТ-4 и ТОВ, муницију за пешадијско наоружање и експлозивна средства
САД шаљу додатну војну помоћ Украјини: Одобрен и трансфер дела средстава ИзраелуGetty © U.S. Air Force

САД ће послати Кијеву још ракета и муниције у вредности од 125 милиона долара, саопштио је Пентагон.

Америчко министарство одбране је истакло да је ово 63. пакет помоћи намењен Украјини од августа 2021. године, односно шест месеци од почетка Специјалне војне операције.

Како се наводи, да би помогао Кијеву да "задовољи кључне безбедносне и одбрамбене потребе", Вашингтон ће у оквиру новог пакета послати ракете за лаке преносне системе ПВО "стингер" и вишецевни ракетни систем ХИМАРС, артиљеријску муницију у калибру 155 и 105 мм, противоклопне ракетне системе "џавелин", АТ-4 и ТОВ, муницију за пешадијско наоружање и експлозивна средства.

У најновијем пакету биће укључени и вишенаменски радари, санитетске верзије "хамвија", резервни делови, а у цену су урачунати и трошкови услуга, обуке и транспорта. Последњи пакет помоћи, у вредности од 1,7 милијарди долара, САД су послале крајем јула.

Према подацима Пентагона, Вашингтон је до сада послао више од 56,2 милијарди долара војне помоћи Кијеву. Вреди нагласити да овај пакет стиже свега неколико дана након што је украјинска војска покренула напад на Курску област Руске Федерације.

Поред Украјине, САД су одлучиле и пребаце 3,5 милијарди долара Израелу, а ова сума биће искоришћена за набавку наоружања и војне опреме америчке производње, саопштило је Министарство спољних послова САД. 

Према писању Ројтерса, у питању је део средстава од укупно 14 милијарди долара додатне помоћи намењене Израелу коју је Конгрес усвојио још у априлу.

image