Свет

Америчка помоћ Украјини: Премало и прекасно

Крваво и понижавајуће кашњење америчке помоћи научило је Украјинце тешкој лекцији: да њихова безбедност зависи од политичких хирова њихових савезника и да би могла поново да нестане, пише "Спектејтор"
Америчка помоћ Украјини: Премало и прекасноGetty © Anton Petrus

У последњем могућем тренутку, амерички Конгрес изгласао је да одобри војну помоћ Кијеву у вредности од 61 милијарде долара. У овом гласању 210 демократа и 101 републиканац подржали су Украјину. Већина републиканаца – 112 чланова Конгреса – гласала је против.

Новац долази у критичном тренутку у украјинским ратним напорима, пише "Спектејтор".

Пошто је америчка помоћ заустављена у Конгресу од прошлог октобра, а европски савезници не могу на време да набаве или произведу муницију, јединице на првој линији су пријавиле велику несташицу артиљеријских граната.

Све очајнији украјински председник Владимир Зеленски упозорио је прошле недеље да ће, ако Америка не настави да помаже, "бити поражени".

Америчко Министарство одбране објавило је још пре гласања да има детаљан план за употребу залиха наоружања за опкољене украјинске линије фронта. "Важан закон о помоћи САД који је усвојио Представнички дом спречиће да се рат прошири", рекао је Зеленски у изјави одмах након усвајања закона. 

Али за многе обичне Украјинце помоћ је премала, и стигла је прекасно. ИТ инжењер из Кијева који развија дронове за подршку пешадијским операцијама Михаил Спивак коментарише да сада знају вредност коју САД придају украјинским животима.

"То је далеко испод живота Израелаца", наводи он.

Посебан закон којим се одобрава финансирање Израела лако је прошао у Конгресу, са 365 гласова за и само 57 против.

На почетку сукоба, подршка Украјини имала је широку двостраначку подршку у САД. Али током друге половине 2023. године, када се Доналд Трамп појавио као први кандидат за републиканску председничку номинацију, мала мањина републиканаца у Представничком дому који се противи наставку помоћи Украјини порасла је на већину, наводи се у тексту.

Трамп је такође позвао европске савезнике да новац за помоћ Украјини изједначе са оним коју су издвојиле САД.

У ствари, од јануара 2024. институције ЕУ су издвојиле 93,2 милијарде долара укупне војне, финансијске и хуманитарне помоћи Украјини, док су САД дале 74,3 милијарде долара, иако је знатно већи део америчког новца отишао директно на војну помоћ.

Још прошле недеље многи у Бајденовој администрацији страховали су да ће непослушни републиканци успети да блокирају пакет помоћи Украјини. Тај страх, каже виши амерички саветник, лежи иза поновљених приватних упозорења потпредседнице Камале Харис, саветника за националну безбедност Џејка Саливана и државног секретара Ентонија Блинкена Украјинцима да не ударају на енергетске објекте дубоко у Русији.

"Постојала је бојазан да ће изазвати озбиљну руску ескалацију док је Конгрес везао руке Белој кући", каже он.

Кијев је игнорисао та упозорења и уместо тога појачао нападе дроновима на руско тло.

Кључна прекретница у текућем ћорсокаку у Конгресу догодила се прошле недеље када је републикански председник Представничког дома Мајк Џонсон преокренуо свој ранији скептицизам у погледу помоћи Украјини.

"Путину се не може дозволити да победи. Верујем да су Си, Владимир Путин и Иран заиста осовина зла. Мислим да су у координацији око овога", рекао је Џонсон, ризикујући своју позицију председника.

Ако обећана америчка помоћ стигне до Украјине на време, велики руски продор или чак колапс украјинске војске, како наводе, могао би бити избегнут. Али, крваво и понижавајуће кашњење америчке помоћи научило је Украјинце тешкој лекцији: да њихова безбедност зависи од политичких хирова њихових савезника и да би могла поново да нестане.

То није рецепт за победу, једва је и за опстанак.

image
VV inauguration
banner