Свет

Кина жели да изгради "суперамбасаду" у Лондону

Локалне власти су првобитни предлог Пекинга одбиле 2022. године из безбедносних разлога
Кина жели да изгради "суперамбасаду" у ЛондонуGetty © Laurie Noble

Кинеска влада оживела је напоре да изгради огроман комплекс амбасаде у срцу Лондона, пише "Телеграф". Кинески званичници се наводно надају да ће се односи са Уједињеним Краљевством побољшати након избора премијера Кира Стармера.

"Телеграф" је планирани комплекс описао као "суперамбасаду", која ће се простирати на површини од скоро шест квадратних километара на месту Краљевске ковнице новца, која се налази у близини Лондонске куле.

Очекује се да ће комплекс бити десет пута већи од тренутног кинеског дипломатског центра у централном Лондону. Састојаће се од амбасаде, канцеларија, 225 домова и центра за културну размену, наводи лист, позивајући се на планске документе који су достављени општинским властима.

Портпарол општине је за "Телеграф" рекао да "тим за планирање разматра пријаву и да су јавне консултације започеле" и додао да за сада не знају када ће се одбор састати и одговорити на захтев.

Пекинг је купио ковницу за 255 милиона фунти (324,6 милиона долара) 2018. године, али је његов први захтев за дозволу за изградњу комплекса одбијен 2022. Разлог је био страх званичника и локалног становништва да ће амбасада привући антикинеске демонстранте и угрозити јавну безбедност у тој области.

У време одбијања, Кина је била трећи највећи трговински партнер Уједињеног Краљевства. Дипломатски односи између Лондона и Пекинга су се потом погоршали.

Пекинг је поново поднео планове за изградњу амбасаде неколико недеља након прошломесечних општих избора, на којима је убедљиво победила Лабуристичка партија.

Према извештајима британских медија, министар спољних послова Дејвид Леми планира да посети Кину у септембру, усред онога што је влада назвала "ревизијом" њених односа са азијском суперсилом. Кинески званичници виде ово путовање као прилику да се поправе "нарушене везе" две земље, наводи "Глобал тајмс".

image