Свет

МИ5 упозорава на "епске размере" кинеске шпијунаже

Шеф британске безбедносне агенције рекао је да кинески шпијуни покушавају да контактирају грађане Велике Британије преко разних сајтова
МИ5 упозорава на "епске размере" кинеске шпијунаже© Pixabay

Кинески шпијуни су покушали да врбују више од 20.000 људи у Великој Британији, рекао је шеф британске безбедносне агенције МИ5 Кен Мекалум и упозорио на "епске размере" кинеске шпијунаже.

"Видели смо кампању епских размера", рекао је Мекалум за Би-Би-Си након састанка шефова обавештајних служби САД, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда и Велике Британије.

Он је навео да се МИ5 раније фокусирао на заштиту владиних тајни од страних шпијуна, али је истакао да сада постоји страх од тога да се иновације често краду и од малих компанија, новооснованих предузећа и истраживача који раније можда нису на тај начин бринули о својој безбедности.

"Ако данас радите са високом технологијом, онда је геополитика заинтересована за вас, чак и ако ви нисте заинтересовани за геополитику", поручио је Мекалум.

Према његовим речима, кинески шпијуни покушавају да контактирају грађане Велике Британије преко разних сајтова, укључујући "ЛинкедИн", како би од њих добили осетљиве информације.

Мекалум је упозорио да се последице крађа у областима попут вештачке интелигенције не односе само на профитабилност компанија, већ и на будућност западних земаља.

"Ауторитарне државе су ласерски фокусиране на могућности које им ове технологије могу пружити", рекао је шеф МИ5, додавши да би вештачка интелигенција могла да омогући Кини да се меша у политику других држава на много ефикаснији начин.

Са њим је сагласан и директор ФБИ Крис Реј који је рекао да је економска шпијунажа и крађа туђег рада постала "централна компонента њене националне стратегије".

"Та претња је последњих година постала само опаснија и подмуклија", рекао је Реј.

Додао је да у САД тренутно постоји више од 2.000 активних истрага повезаних са Кином.

Шеф аустралијске безбедносне агенције Мајк Берџес рекао је да се све државе баве шпијунажом, али је нагласио да понашање Кине "превазилази традиционалну шпијунажу".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner