Свет

Камала Харис у проблему: Бајденови водећи производни пројекти касне

Успорили пројекти у оквиру ИРА и закона о чиповима вредни 84 милијарде долара
Камала Харис у проблему: Бајденови водећи производни пројекти касне© Anadolu / Contributor

Око 40 одсто највећих америчких производних инвестиција најављених у првој години водеће индустријске и климатске политике Џозефа Бајдена је одложено или паузирано, показала је истрага "Фајненшел тајмса".

Бајденов Закон о смањењу инфлације (ИРА) и Закон о чиповима и науци понудили су више од 400 милијарди долара пореских кредита, зајмова и грантова како би се покренуо развој ланца снабдевања чистим технологијама и полупроводницима у САД.

Међутим, од пројеката вредних више од 100 милиона долара, укупно 84 милијарде долара вредних пројеката је одложено између два месеца и неколико година, или паузирано на неодређено време, утврдио је лист.

Компаније су објасниле да су погоршање тржишних услова, успоравање потражње и недостатак политичке сигурности у изборној години довели до тога да промене своје планове.

Кашњења представљају проблем за Бајденову потпредседницу и председничког кандидата Камалу Харис која тешко да ће моћи да искористи производњу као "мамац" за гласаче из радничке класе.

Исто тако, наводи "Фајненшел тајмс", доводи се у питање и Бајденова тврдња да ће овим законима трансформисати индустрију у САД, обезбедити радна места и економске резултате.

image