Свет

Немачка издала налог за хапшење: Украјинац осумњичен за саботажу "Северног тока" у бекству

Украјинац, за којег се сматра да је био умешан у напад, још није изручен, иако је Берлин упутио захтев пољским властима за његово хапшење, напомиње "Зидојче цајтунг"
Немачка издала налог за хапшење: Украјинац осумњичен за саботажу "Северног тока" у бекству© Swedish Coast Guard / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Украјински инструктор роњења који се налазио у Пољској, а ког Берлин оптужује да је извео саботажу "Северног тока", наводно је успео да побегне немачким тужитељима који су издали налог за његово хапшење, открива "Шпигл".

Немачко федерално тужилаштво терети Владимира Ж. и његове наводне саучеснике за противуставну саботажу и изазивање експлозије. Према информацијама немачког листа, осумњичени је успео да напусти Пољску, а на основу обавештајних података верује се да је "можда био упозорен". 

Немачки државни тужилац Јенс Ромел већ неко време покушава да ухапси осумњиченог и направи помак у истрази, али власти Пољске наводно нису биле заинтересоване за сарадњу на случају.

Варшава, како наводе "Зидојче цајтунг", АРД и "Цајт", није одговорила на захтев Берлина о хапшењу украјинског инструктора роњења. "Зидојче цајтунг" стога закључује да питање диверзије "Северног тока" "коначно постаје политичко", због понашања пољских и украјинских власти. 

"Шпигл" иде и корак даље, тврдећи да су Пољаци Берлину намерно слали лажне обавештајне податке и трагове, те да су пољски званичници јавно изражавали сумњу у немачка открића.

Варшава никада није била посебно заинтересована за решавање случаја, а снимци из луке пољског града Колберга, где се 19. и 20. септембра 2022. налазио једрењак "Андромеда", који је, иначе, био у центру немачке истраге, су, како се чини, нестали. 

Лични подаци које је касније Пољска предала истрази показали су се као потпуно бескорисни, пише "Зидојче цајтунг", уз коментар да се истражитељима "понекад чинило да Пољска намерно одуговлачи читав процес".

Како преноси "Шпигл", немачке власти након планираног хапшења у Пољској додатно поткрепљују тврдње да су за експлозије на гасоводима криви Украјинци. 

Ипак, како додају, позадина Владимира Ж. и даље није сасвим јасна.

У немачким обавештајним круговима сада се наводи да ће можда морати да одустану од теорије да су специјалне ронилачке јединице поставиле експлозив, већ ће истраживати могућност да су саботажу извели обучени цивилни рониоци. 

У августу прошле године "Шпигл" је објавио опсежан текст о истрази саботаже "Северног тока" наводећи тада да су немачки истражитељи уверени да трагови до сада упућују само у једном правцу: ка Украјини, али да поједини политичари наводе да је могуће да је "Андромеда" са осталим траговима подметнута, да је пловила "под лажном заставом", и да "Американци, Пољаци и Руси" имају више мотива за напад на гасовод.

Према Члану 5 Оснивачког уговора НАТО-а, подсетили су тада, напад на кључну инфраструктуру једне чланице може да изазове одговор целе Алијансе. Уколико је починилац Украјина, како би Немачка могла да настави да је подржава тенковима и борбеним авионима? А уколико су Американци помогли у нападу, да ли ће 75 година трансатлантског партнерства бити уништено?

Пољска је одувек била један од највећих противника "Северног тока 2" и годинама је тражила да се гасовод затвори, навео је "Шпигл" још прошле године.

Варшава је енергетску зависност Немачке од Русије видела као егзистенцијалну претњу.

"Поштено би било рећи да је Пољска имала снажан интерес да се једном заувек реши овог великог безбедносног проблема на свом прагу", закључио је немачки лист.

image