Русија

Москва не одустаје: Генерално тужилаштво РФ захтева истрагу терористичког напада на "Северни ток"

Тужилаштво Русије упутило је захтев надлежним органима САД, Немачке, Француске и Кипра за истрагу терористичких напада на гасоводе
Москва не одустаје: Генерално тужилаштво РФ захтева истрагу терористичког напада на "Северни ток"www.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Генерално тужилаштво Русије упутило је захтев надлежним органима САД, Немачке, Француске и Кипра за истрагу терористичких напада на гасоводе "Северни ток", наводи се на телеграм каналу тужилаштва.

Посланици Државне думе раније су контактирали Генерално тужилаштво да испитају могућу умешаност лица и структура у иностранству у организовање и финансирање низа терористичких аката на територији Русије, као и саботажу гасовода "Северни ток".

"На основу резултата проучавања достављених материјала, они су са одговарајућим захтевима упућени надлежним органима САД, Немачке, Француске и Кипра", наводи се у саопштењу.

Генерално тужилаштво Русије је изразило наду да ће колеге из тих земаља "приступити њиховом разматрању и испунити обавезе које им намећу Међународна конвенција о сузбијању финансирања тероризма из 1999. године и Међународна конвенција о сузбијању терористичких бомбардовања 1997.

"Надамо се да ће испунити обавезе да се спроведе истрага о датим информацијама, да се помогне у прибављању доказа неопходних за поступак, као и да се обезбеди неминовност кажњавања за кривична дела и да се искључи оправдање за њих на политичким или другим сличним основама", додаје се.

Експлозије на два руска гасовода за извоз у Европу – "Северни ток" и "Северни ток 2", догодиле су се 26. септембра 2022. године.

Немачка, Данска и Шведска нису искључиле циљану саботажу. Оператер "Северног тока" "Норд Стрим АГ" саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити временски оквир за поправке.

image
VV inauguration
banner