Свет

Пољска: Осумњичени за саботажу "Северног тока" побегао у Украјину, имао помагаче

Портпаролка пољског генералног тужиоца Ана Адамјак потврдила је да је пољска полиција, на захтев немачких колега, кренула у потрагу за Владимиром Ж, који је живео у Прускову код Варшаве
Пољска: Осумњичени за саботажу "Северног тока" побегао у Украјину, имао помагачеGetty © Artur Widak/Anadolu Agency

Украјински држављанин Владимир Ж, кога немачке обавештајне службе сумњиче за умешаност у саботажу "Северног тока", отпутовао је из Пољске у Украјину почетком јула, изјавила је портпаролка пољског генералног тужиоца Ана Адамјак.

Како се наводи, реч је о држављанину Украјине, запосленом у школи роњења, Владимиру Ж. У последње време, он је живео у Пољској. Према извештајима, он се сада скрива.

"Тај човек је прешао границу између Пољске и Украјине почетком јула", рекла је Адамјак новинарима.

Она је појаснила да Пољска није привела овог држављанина јер су немачке власти име осумњиченог унеле у базу европских налога за хапшење, али да "он није наведен у бази података о траженим особама, коју користи пољска гранична стража".

Истовремено, тужилаштво је потврдило да је пољска полиција, на захтев немачких колега, кренула у потрагу за Владимиром Ж, који је живео у Прускову код Варшаве.

Супружници помагачи?

Немачко тужилаштво сумњичи још два украјинска инструктора роњења за умешаност у саботажу на Северном току, међу којима је и једна жена. Верује се да су све троје можда били део посаде једрилице Андромеда, која је у фокусу немачке истраге.

Више немачких медија објавило је да је Владимир Ж. имао двоје помагача – брачни пар Евгенија У. и Светлану У. Они су стручњаци за роњење а њихова компанија и сада у понуди има стране дајвинг-туре.

На питање медија о умешаности, Светлана У. је рекла да не зна ништа о експлозијама и да не познаје Владимира Ж.

Како пишу медији, Варшава никада није била посебно заинтересована за решавање случаја диверзије на "Северном току".

Видео снимци из луке Колберг, где је једрилица Андромеда, која је у фокусу немачке истраге, била усидрена од 19. до 20. септембра 2022, изгледа да су већ избрисани.

Лични подаци који су касније предати властима у Варшави показали су се потпуно бескорисним. Истражитељи су понекад чак имали осећај да Пољска намерно одуговлачи поступак, закључују немачки медији.

Раније су телевизијски канал АРД и бројни немачки медији, позивајући се на сопствену истрагу, известили да је немачко тужилаштво издало налог за хапшење украјинског инструктора роњења Владимира Ж, који се налазио у Пољској, осумњиченог за умешаност у терористички напад на "Северни ток".

Према информацијама "Шпигла", осумњичени је успео да напусти Пољску, а на основу обавештајних података верује се да је "можда био упозорен". 

Немачки државни тужилац Јенс Ромел већ неко време покушава да ухапси осумњиченог и направи помак у истрази, али власти Пољске наводно нису биле заинтересоване за сарадњу на случају.

image