Свет

Штази 2.0: Немачка предлаже да полиција тајно улази и претреса домове

Критичари су изразили забринутост због метода надзора у стилу источнонемачке полиције Штази
Штази 2.0: Немачка предлаже да полиција тајно улази и претреса домовеGetty © Ralph Orlowski/Getty Images

Према нацрту прелога закона у Немачкој, у који су имали увид "Шпигл" и РНД, савезној канцеларији криминалистичке полиције (БКА) ускоро би могло бити дозвољено да тајно улази и претреса домове.

Према овом документу, полиција би имала право и да инсталира шпијунски софтвер на рачунаре или паметне телефоне осумњичених. Ова овлашћења би се, како се наводи, користила само у изузетним околностима.

Министарство унутрашњих послова подржало је овај предлог, тврдећи да БКА има централну улогу у супротстављању међународним претњама тероризма. Портпарол министарства је одбио да разговара о детаљима предлога, који је, према његовим речима, још у раној фази, али је изјавио да безбедносне агенције морају имати овлашћења да се ефикасно супротставе овим претњама.

Критичари су изразили забринутост да би такве промене могле да поткопају владавину закона, пошто је неповредивост дома садржана у члану 13 немачког устава, осим ако не постоји "непосредна претња" или налог тужилаштва, док полиција мора да обавести особу о конкретним сумњама и сврси претреса.

"Слободна демократска партија не подржава 'Штази 2.0'", рекао је посланик Бундестага Мануел Хоферлин, мислећи на озлоглашену службу државне безбедности Источне Немачке. Иако је признао потребу за "адекватним и моћним истражним алатима", приметио је да је тајност претреса веома забрињавајућа.

Немачко удружење новинара (ДЈВ) се оштро успротивило тим плановима, а савезни посланик Мика Бојстер упозорио је да би новинари и узбуњивачи могли бити погођени тајним провалама, које подсећају на методе које користе "полицијске државе".

Потпредседник Зелених у Бундестагу Константин фон Ноц бранио је ове предлоге, тврдећи да су у овим "озбиљним временима" БКА потребна "модерна истражна овлашћења".

image