Русија

Невиђена провокација: На Дан победе нападнут руски конзулат у Лајпцигу

Шест особа упало је на посед затвореног руског конзулата и раширило антируске плакате, а акцију је са улице подржавало још 20 људи, саопштила је данас руска амбасада, најављујући протест Берлину
Невиђена провокација: На Дан победе нападнут руски конзулат у ЛајпцигуGetty © NurPhoto / Contributor

Амбасада Русије у Немачкој данас је потврдила да ће изразити протест немачком руководству поводом јучерашњег инцидента на Дан победе када је група за сада неидентификованих људи напала зграду бившег генералног конзулата Русије у Лајпцигу.

"На територију некретнине која је у власништву Русије пробило се шест особа, које су уз помоћ мердевина савладале спољашњу ограду и попеле се на балкон службеног објекта. Тамо су раширили антируске плакате и објавили планове о отуђењу руске имовине", саопштила је амбасада.

Осим оних који су продрли на посед конзулата, испред овог објекта било је још око 20 људи који су их иза ограде гласно подржавали.

У званичном саопштењу се даље наводи да су двојица мушкарца који су се налазили у овом објекту, будући да су припадници административно-техничког особља конзулата, позвали полицију, одузели антируске плакате и спречили даље акције. 

Полиција је затим привела активисте. 

Aмбасада Русије поручује да сматра да су овакве акције провокација која захтева казну.

"Покушај заплене имовине која је у руском власништву и организовање антируске акције на Дан победе у Великом отаџбинском рату, који је свет за све Русе, сматрамо нечувеном провокацијом. Захтевамо од немачке стране да казни прекршиоце и спречи да се слични инциденти дешавају у будућности", наводи се у саопштењу.

Поменути конзулат је иначе затворен у децембру 2023. То је најстарији руски конзулат у Нeмачкој, који је радио чак 240 година. Затворен је на инсистирање берлинских власти, које су у мају 2023. саопштиле Москви да треба да затвори четири од пет генералних конзулата Русије на територији Немачке. 

У Немачкој сада раде само руски конзулат у Бону и амбасада у Берлину. 

image