Свет

Лондон дозволио Кијеву да користи британско наоружање у Курској области: Изузет само "сторм шедоу"

Британско министарство овај поступак покушава да оправдава правом на самоодбрану, што "не искључује вођење операција унутар Русије"
Лондон дозволио Кијеву да користи британско наоружање у Курској области: Изузет само "сторм шедоу"Getty © Finnbarr Webster

Министарство одбране Велике Британије дозволило је Кијеву да користи испоручено оружје током напада Оружаних снага Украјине у Курској области, али то се не односи на крстареће ракете "сторм шеоду", пише лист "Индепендент", позивајући се на речи једног од званичника британског министарства.

"Није било промена у политици британске владе", изјавио је представник Министарства одбране Велике Британије.

То значи да, наводи поменути лист, Украјина може користити противоклопне ракете, артиљеријска оруђа, оклопна возила и друго наоружање које јој је испоручила Велика Британија у нападима на Курску област.

Британско министарство овај поступак покушава да оправдава правом на самоодбрану које, како наводе, "не искључује вођење операција унутар Русије". 

Истовремено, појашњава се да се то не односи на крстареће ракете "сторм шедоу", које се према захтеву Лондона могу користити само у оквиру "међународно признате" територије Украјине.

Подсећања ради, 12. августа заменик портпарола америчког Стејт департмента Ведант Пател изјавио је да САД воде "приватне разговоре" са Украјином о могућности употребе тактичких балистичких ракета АТАЦМС за нападе на руске војне базе унутар територије Руске Федерације.

"Нећу улазити у приватне дипломатске разговоре са нашим украјинским партнерима", рекао је он одговарајући на питање да ли је дошло време да се "Украјинцима дају слободне руке" у коришћењу АТАЦМС-а за напад на руске војне циљеве.

Истовремено, званичник је појаснио да је став Вашингтона по овом питању остао непромењен.

image