Свет

Агресија и(ли) намера: Судар кинеског и филипинског брода у Јужном кинеском мору

Кинеска обалска стража саопштила је да се филипински брод који је игнорисао поновљена упозорења "намерно сударио" са кинеским пловилом, док званичници из Маниле наводе да су њихови бродови били жртве "незаконитих и агресивних маневара" Кине
Агресија и(ли) намера: Судар кинеског и филипинског брода у Јужном кинеском моруwww.globallookpress.com © © Zhao Chenjie

Бродови кинеске и филипинске обалске страже сударили су се у Јужном кинеском мору, а Пекинг и Манила размењују оптужбе о томе ко је кривац за овај инцидент.

Филипини и Кина оптужују једни друге да изводе опасне маневре у Јужном кинеском мору. Инцидент је уследио након што су се две земље договориле да покушају да смање тензије и реше несугласице на мору.

Кинеска обалска стража је у саопштењу навела да се филипински брод који је игнорисао поновљена упозорења "намерно сударио" са кинеским пловилом на "непрофесионалан и опасан" начин на спорном пловном путу у понедељак у раним јутарњим сатима.

Филипини су оспорили извештај Пекинга и оптужили га да је "наметнуо своју верзију чињеница".

Они су саопштили да су се два брода филипинске обалске страже суочила са "незаконитим и агресивним маневрима" кинеских бродова у близини гребена Сабина док су ишли да снабдеју "филипинско особље стационирано на два окупирана острва".

Џонатан Малаја, портпарол Националног савета за безбедност и оперативне групе у Јужном кинеском мору Маниле, изјавио је да су "опасни маневри довели су до судара, узрокујући штету на оба брода филипинске обалске страже". 

До судара између брода "Кејп Енгано" и брода кинеске обалске страже дошло је у понедељак око три ујутро, саопштила је Манила.

Отприлике 16 минута касније, брод кинеске обалске страже двапут се забио у други филипински стражарски брод "Багацаји", оштетивши његову помоћну просторију и оставивши рупу на пловилу широку око један метар, према филипинским званичницима и сликама које је поделила њихова обалска стража.

Кинеска обалска стража објавила је кратак видео снимак инцидента који показује, како су навели, да се брод филипинске обалске страже "намерно забио" у једно од њихових пловила. 

Кинеска агенција за безбедност на мору саопштила је да је исто филипинско пловило које је учествовало у судару затим ушло у воде у близини Другог Томасовог гребена након што је спречено да уђе у воде Сабине.

Сабина се налази на острвима Спратли, на која полажу право Кина, Филипини, Тајван и Вијетнам.

Два брода филипинске обалске страже "незаконито су упала" у воде поред Сабине у ​​раним јутарњим сатима у понедељак, изјавио је портпарол кинеске обалске страже Ган Ју.

"Филипини су у више наврата провоцирали и изазивали невоље, прекршили привремене аранжмане између Кине и Филипина", рекао је Ган, мислећи на мисије Филипина за снабдевање брода који је усидрен код Другог Томасовог гребена.

Кинеска обалска стража саопштила је да је предузела мере контроле филипинских бродова у складу са законом у инцидентима у понедељак рано ујутру и упозорила Филипине да "одмах зауставе кршење прописа и провокацију" или да "сносе све последице".

Филипинска оперативна група саопштила је да ће оба њена брода наставити са својом мисијом снабдевања особља.

image