Свет

Напетост расте у Јужном кинеском мору: Кина и Филипини размењују оптужбе

Кина је уложила снажан протест Манили због филипинског брода који "инсистира да уплови" у спорне воде, док је Манила устврдила да наводи Пекинга да САД охрабрују Филипине на провокације нису основане
Напетост расте у Јужном кинеском мору: Кина и Филипини размењују оптужбеwww.globallookpress.com © Aviations Electronics Technician/Keystone Press Agency

Кина је поднела званичан и снажан протест Манили због филипинског брода који, наводи Пекинг, "инсистира да уплови" у спорне воде Јужног кинеског мора, рекла је данас портпарол министарства спољних послова Мао Нинг.

Филипини су прошле недеље оптужили Кину да је илегално послала више од 100 бродова у део Јужног кинеског мора на који обе земље тврде да полажу право.

Портпарол филипинског Савета за националну безбедност Џонатан Малаја изјавио је данас да нису основане тврдње Кине да Сједињене Америчке Државе охрабрују Филипине на провокације, преноси Ројтерс.

"Агресивне акције Кине против филипинских бродова у Јужном кинеском мору представљају озбиљну ескалацију", рекао је Малаја.

Манила је протеклог викенда поново оптужила Кину да је њена обалска стража користила водене топове против филипинских бродова за снабдевање и проузроковала "озбиљна оштећења мотора" на једном од њих.

Филипинска оперативна група за Јужно кинеско море, међуагенцијски орган владе, позвала је Кину да прекине своје, како је наведено, "илегалне и агресивне активности".

image