Свет

Има (ли) нека тајна веза: Рамзан Кадиров, Тесла и Илон Маск

Амерички технолошки милијардер негирао је да је поклонио чеченском лидеру возило "Тесла сајбертрак"
Има (ли) нека тајна веза: Рамзан Кадиров, Тесла и Илон МаскGetty © Marc Piasecki

Амерички милијардер Елон Маск исмејао је новинара Сета Абрамсона, који је тврдио да извршном директору "Тесле" треба судити због наводног дослуха са Русијом.

Абрамсон, који је постао нашироко познат у САД током председништва Доналда Трампа када је опсежно истраживао наводне везе између Трампа и Русије, нашао се на мети Маска због својих тврдњи у вези с возилом "Тесла сајбертрак" којим се чеченски лидер претходно похвалио на друштвеним мрежама. 

"Маск даје возила спремна за војну употребу санкционисаним непријатељима Америке? Зашто ово није највећа прича у Америци данас? Зашто Вест Поинт (војна академија где је Маск одржао говор раније ове недеље) милује човека који отворено ради против САД?", запитао се Абрамсон на Иксу.

Маск је одбацио Абрамсонове тврдње, оценивши да је у питању још један случај "лажи" традиционалних медија.

"Да ли сте озбиљно толико ретардирани да мислите да сам поклонио 'сајбертрак' руском генералу? Још један пример колико медији лажу", написао је власник "Тесле".

"Тесла сајбертрак" је електрично возило са изузетно издржљивом шасијом, али није дизајнирано за војну употребу и доступно је на тржишту по цени од преко 200.000 долара.

Кадиров се "сајбертраком" провозао по Грозном, главном граду јужне руске републике Чеченије, а на снимку који је поделио протеклог викенда, видео се како стоји иза митраљеза фиксираног на "Теслино" возило и реденицима око врата. 

"Илоне, хвала ти! Дођи у Грозни; Дочекаћу те као најдражег госта!", поручио је чеченски лидер.

Немачки "Шпигл" је Кадировљев видео протумачио као "упозорење" Западу да санкционисани руски држављани, као што је Кадиров, и даље могу набавити луксузну робу која се званично не увози у Русију због санкција. 

Оптужбе новинара Сета Абрамсона су подстакнуте објавом бившег украјинског посланика Антона Герашенка, што представља тек најновију у низу критика које од касне 2022. украјински званичници упућују на рачун америчког милијардера, када је Маск почео отворено да сумња у војну стратегију Кијева у сукобу с Русијом и да позива Украјину да учини уступке зарад постизања мира.

Са друге стране, Маск је такође омогућио кијевским снагама да користе "Старлинкове" сателите за војну технологију, и, упркос негодовању и тврдњама да би "Старлинк" требало да буде строго цивилна мрежа, није укинуо приступ сателитима украјинској војсци. 

Милијардер је, међутим, рекао да је одбио захтев Украјине за активирање услуге "Старлинка" на Криму, објашњавајући да би напади Кијева на руску Црноморску флоту довели до даље ескалације. 

Украјинске обавештајне службе су у фебруару ове године изнеле оптужбе да руска војска наводно користи "Старлинк" терминале. Маск је негирао да су његови терминали продати Москви "директно или индиректно".

image