Свет

Маск: "Спејс икс" не продаје "старлинк" терминале руској војсци

После оптужбе украјинске обавештајне службе да руска војска користи Маскову интернет мрежу на бојном пољу и упитан да ли терминали "старлинка" могу да се користе у Русији, милијардер је одговорио да "неће затворити мрежу у Русији"
Маск: "Спејс икс" не продаје "старлинк" терминале руској војсци© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Власник компаније "Спејс икс", милијардер Илон Маск демантовао је да руској војсци продавао своје сателитске комуникационе интернет системе. 

"Објављене су бројне лажне вести да 'Спејс икс' продаје своје терминале Русији", навео је Маск на Иксу и додао: "Према нашим сазнањима, ниједан терминал није директно или индиректно продат Русији".

Упитан да ли терминали "старлинка" могу да користе у Русији, Маск је одговорио да "'старлинк' сателити неће затворити мрежу у Русији".

Маскови коментари долазе као одговор на тврдње Кијева да руске снаге користе сателитску услугу "Старлинк" на бојном пољу. Главна обавештајна служба Украјине Министарства одбране (ГУР) саопштила је у недељу да је пресрела разговор између руских војника. Објављен је наводни снимак од 15 секунди, у којем може да се чује како особа на руском језику говори: "'Старлинк' ради, имамо интернет".

Портпарол ГУР-а Андреј Јусов тврдио је да руске трупе "систематски" користе терминале "старлинка".

ГУР наводи да је захваљујући пресретању интерних руских комуникација потврђено да су "старлинк" терминали инсталирани поред осталог у 83. самосталној ваздушно-јуришној бригади Оружаних снага Русије која делује у Доњецкој области у близини насеља Клишчијевка и Андријевка, пренела је украјинска "Правда".

Украјински обавештајци нису дали детаље о наводним размерама употребе сателитских комуникационих интернет система "старлинк", нити објашњење како су руске снаге добиле те терминале.

Маскова компанија "Спејс икс" саопштила је прошле недеље на платформи Икс да "не нема никакве пословне односе са руском владом, или њеном војском" и тврдила да њен сервис не функционише у Русији.

"Спејс икс никада није продао или пласирао 'старлинк' производе у Русију, па ако руске продавнице тврде да то продају у својој земљи, обмањују своје купце", нагласила је компанија.

Москва није коментарисала ове оптужбе. 

Маск је Кијеву поклонио око 20.000 "старлинк" терминала убрзо након што је Русија покренула своју војну операцију у фебруару 2022.

Милијардер је, међутим, рекао да је одбио захтев Украјине за активирање услуге "старлинк" на Криму, објашњавајући да би напади Кијева на руску Црноморску флоту довели до даље ескалације. 

Обећавајући подршку Украјини, Маск је више пута рекао да се залаже за мирно решавање сукоба.

image
VV inauguration
banner