Свет

Цензура на "Мети": Портал "Крејдл" забрањен на Фејсбуку и Инстаграму због "подстицања на насиље"

Тај портал који покрива теме са Блиског истока забрањен је због дељења изјава званичника Хамаса и Хезболаха, иако је о тим покретима писао неутрално
Цензура на "Мети": Портал "Крејдл" забрањен на Фејсбуку и Инстаграму због "подстицања на насиље"www.globallookpress.com © Jaque Silva

"Мета", матична компанија друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм, на својим платформама је трајно забранила профиле портала "Крејдл", који се бави блискоисточним темама, због наводног кршења смерница заједнице "хваљењем терористичких организација" и ангажовањем у "подстицању на насиље".

"Нико не може да види или пронађе ваш налог, а ви не можете да га користите. Сви ваши подаци ће бити трајно избрисани", пише у поруци уз забрану на Инстаграму, где је "Крејдл" премашио 107.000 пратилаца и прикупио милионе прегледа.

Тај портал наводи да не могу да траже поновно преиспитивање те одлуке, упркос чињеници да им је забрана изречена практично без икаквог упозорења.

Како наводе на свом порталу, "Крејдл" је независна новинска веб страница у власништву новинара која покрива геополитичка дешавања у Западној Азији из локалне перспективе.

"Од 2021. године, публикација је изградила репутацију покривајући регионални развој са врстом ширине и дубине – и нијанси – које често недостају у мејнстрим корпоративним медијима", наводи се у саопштењу.

"Метине" оптужбе да тај портал "велича терористичке организације" и да се упушта у "подстицање на насиље" углавном потичу од објава и видео снимака који преносе изјаве и саопштења блискоисточних група као што су Хамас, Хезболах и Ансар Алах (познатији као јеменски Хути) - који се налазе на црној листи многих западних влада.

У саопштењу се наводи да је реч о релевантним организацијама које уживају подршку локалног становништва, као и да је "Мета" као спорне обележила и неке изјаве израелских и западних званичника.

"Крејдл" наводи да су, иако су и раније кршили "фрустрирајући специфична правила" те компаније, грешке исправљали моментално.

"Мета" је, међутим, додатно ограничила слободу говора након убиства политичког лидера Исмаила Ханијеа 31. јула, након чега су цензурисали чланке у којима се преносе изјаве званичника те организације, као и изјаве високих званичника Хезболаха.

Други медији на "Мети", као што су "Мидл ист ај" и "Ал Џазира", објавили су сличне снимке и изјаве – на пример, видео снимке које су објавили Хамас и Хезболах – али њихови налози нису забрањени, а објаве обрисане. "Крејдл" наводи да су њихови извештаји о догађајима на Блиском истоку били строго неутрални.

Тај портал наводи да се од почетка рата у Гази у октобру прошле године налази на удару цензора на интернету, те подсећа на извештај "Хјуман рајтс воча" из децембра 2023. у ком се наводи да "Мета" на својим платформама активно цензурише пропалестинске садржаје.

image