Свет

"Мета" цензурише пропалестинске садржаје на својим друштвеним мрежама

Прошле године, "Мета" је саопштила да намерава да измени своје системе модерирања садржаја као одговор на препоруке свог надзорног одбора - али ХРВ је у извештају навео да они то нису учинили
"Мета" цензурише пропалестинске садржаје на својим друштвеним мрежама© Tanjug/AP Photo/Fareed Khan

"Мета", гигант који управља Фејсбуком, Инстаграмом и другим популарним друштвеним мрежама, систематски цензурише пропалестински садржај током текућег сукоба између Израела и Хамаса, тврди организација "Хјуман Рајтс Воч" (ХРВ).

У извештају објављеном у среду, та организација је навела да је компанија коју предводи Марк Закерберг уклонила или потиснула велики број пропалестинских објава из различитих разлога.

То укључује "прекомерно ослањање" на аутоматизоване алате за модерирање садржаја и оно што се назива "неоправданим утицајем владе".

"Метина цензура садржаја у знак подршке Палестини додатно је увредљива у тренутку када неописива зверстава и репресија већ гуше права Палестинаца на изражавање", запазила је вршилац дужности сарадника директора за технологију и људска права ХРВ-а Дебора Браун.

Она је додала да су "друштвене мреже кључна платформа која људима омогућава да укажу на злоупотребе, док Метина цензура доприноси брисању патње Палестинаца".

ХРВ је испитао преко 1.000 случајева "Метине" цензуре у 60 земаља, наводи се у извештају, и пронашао "образац неоправданог уклањања и потискивања говора", који је укључивао "мирно изражавање подршке Палестини".

Додаје се и да је у десетинама случајева та компанија уклонила објаве који приказују кризу у Гази. "Мета" је то оправдала позивањем на политике платформе о "насилном и експлицитном садржају, и подстицању и говору мржње".

Раније ове недеље, "Метин" независни надзорни одбор критиковао је ту фирми због уклањања садржаја који су приказивали размере патње у Гази.

Копредседавајући одбора Мајкл Меконел рекао је да такве објаве пружају "различите информације о значајним догађајима".

Прошле године, "Мета" је саопштила да намерава да измени своје системе модерирања садржаја као одговор на препоруке свог надзорног одбора - али ХРВ је у извештају навео да они то нису учинили.

"Уместо уморних извињења и празних обећања, 'Мета' би требало да покаже да је озбиљна у решавању проблема са цензуром у вези са Палестином једном заувек", инсистирао је Браун.

image
VV inauguration
banner