Свет

Кина одговорила САД: Вашингтону је застрашивање кинеским нуклеарним арсеналом само изговор

Портпарол министарства Мао Нинг је рекао да "САД користе наратив о кинеској нуклеарној претњи, налазећи изговоре да остваре стратешку предност"
Кина одговорила САД: Вашингтону је застрашивање кинеским нуклеарним арсеналом само изговор© Chris Hondros/Getty Images

Кина је изразила озбиљну забринутост због извештаја да су САД одобриле стратешки нуклеарни план фокусиран на кинеско убрзано jачање нуклеарног арсенала, саопштило је данас кинеско министарство спољних послова.

"САД користе наратив о кинеској нуклеарној претњи, налазећи изговоре да остваре стратешку предност", казао је портпарол министарства Мао Нинг на конференцији за медије, преноси Ројтерс.

Како је пренео "Њујорк тајмс", председник САД Џозеф Бајден је још у марту одобрио високо поверљиви нуклеарни стратешки план фокусиран на "брзо растући арсенал Кине, којим се такође предвиђа припрема Америке за могуће координиране нуклеарне изазове од стране Кине, Русије и Северне Кореје".

"Кина је озбиљно забринута због таквих извештаја, а чињенице су у потпуности доказале да су САД протеклих година константно подстицале теорију о такозваној кинеској нуклеарној претњи", навео је Мао Нинг.

Бела кућа је јуче саопштила да стратешки план који је Бајден одобрио ове године није одговор ниједној земљи или било каквој претњи.

САД су доследно указивале на јачање нуклеарног арсенала Кине, а годишњи извештај Пентагона из октобра прошле године показао је да та земља има више од 500 оперативних нуклеарних бојевих глава у свом арсеналу, а до 2030. године имаће их вероватно више од 1.000.

image