Русија

Песков: САД врше невиђени притисак на Кину

Портпарол Кремља коментарисао је и извештаје о доласку француских трупа на границу Украјине и Белорусије, коришћење руске замрзнуте имовине за помоћ Украјини и предстојеће састанке председника Путина
Песков: САД врше невиђени притисак на КинуGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Долазак француских трупа у Украјину донеће много негативних последица које се не могу исправити, указао је портпарол Кремља, коментаришући идеју Париза да пошаље европску мисију на границу Украјине и Белорусије. 

"Требало би да сачекамо званичну информацију. Ништа прецизно о томе није речено", додао је Песков.

Русија ће на коришћење руске замрзнуте имовине у ЕУ одговорити сходно својим интересима, нагласио је Песков.

"Користићемо све механизме правосуђа, али и друге методе да одговоримо Европској унији и спречимо коришћење замрзнуте руске имовине за помоћ Украјини", појаснио је он.

Коментаришући решење појединих кинеских банака да више не користе руске платне каритице "мир", каже да САД и ЕУ врше на Кину невиђени притисак, 

Међутим, то нипошто не може да утиче на руско-кинеске економске односе, захваљујући високом нивоу односа који развијају Москва и Пекинг, оценио је портпарол Кремља.

Говорећи о извештајима индијских медија о наводној посети премијера Индије Нарендре Модија Русији, Песков каже да су у току контакти дипломатским каналима.

"Надамо се да ће до мултилатералних састанака доћи у првој половини године. У плану су и билатерални контакти. Али да, и даље важи позив председнику Модију да посети нашу земљу", рекао је Песков.

image