Свет

Демократија на британски начин: Новинар Ричард Медхерст ухапшен према злогласном закону о тероризму

Медхерст је први новинар који је ухапшен према члану 12. Према одредбама овог закона особа може бити осуђена на затворску казну до 14 година затвора
Демократија на британски начин: Новинар Ричард Медхерст ухапшен према злогласном закону о тероризмуGetty © Jeff Moore - Pool/Getty Images

Независног новинара Ричарда Медхерста у четвртак је ухапсила британска полиција, према члану 12 закона о тероризму, известио је "Ворлд социјалист веб сајт".

Новинар, познат по томе што се супротставља америчким, британским и израелским ратним злочинима у Појасу Газе, ухапшен је на лондонском аеродрому "Хитроу". Медхерст има више од милион пратилаца на друштвеним мрежама.

У видео-снимку објављеном у понедељак на друштвеној мрежи Икс, Медхерст је открио да га је на аеродрому ухапсило шесторо полицајаца, да је задржан скоро 24 сата, укључујући и држање у самици, и да му је одузета електронска опрема.

Новинар у видеу описује методе полицијске државе против антиратних новинара у Британији, примећује ВСВС. Новинару нису дозволили да позове породицу или пријатеље, а полиција му је саопштила да ће сваки разговор са адвокатима бити под аудио-надзором, што је јасно кршење права адвоката и клијента.

Медхерст је изјавио: "Ухапсили су ме према члану 12 Закона о тероризму из 2000. године и оптужили ме да сам наводно изразио мишљење које подржава забрањену организацију, али нису хтели да ми објасне шта то значи."

Медхерст је први новинар који је ухапшен према члану 12. Одредбе овог закона измењене су 2019. а према њима особа може бити осуђена на затворску казну до 14 година затвора за "изражавање мишљења које подржава забрањену организацију". Овај закон је увела лабуристичка влада Тонија Блера.

У случају Медхерста, у питању је коментар који брани право Палестинаца да се одупру страној војној окупацији и геноциду, који се дефинише као "подршка тероризму".

Хамас је међу организацијама које је влада Британије прогласила терористичким. Хамас је у Британији потпуно забрањен 2021. године, са циљем криминализације подршке палестинском народу.

Медхерст је одбацио ове оптужбе: "Категорично и у потпуности одбацујем све оптужбе полиције. Нисам терориста и немам кривични досије. До сада никада нисам био у притвору. Оба моја родитеља су добила Нобелову награду за мир за рад као мировњаци Уједињених нација. Имали су огроман утицај на мој поглед на свет."

Медхерстова мајка је Сиријка, отац Британац. Рођен је у Сирији, а родитељи су му били дипломатски службеници у Либану, Сирији, Индији и Пакистану.

Године 2019, Медхерст је своје емисије у којима се расправља о америчкој политици, међународним односима и Блиском истоку, описао као "антиимперијалистичке".

Медхерст је водио кампању за ослобађање оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа. Сада је на мети снага које покушавају да забране антиратно новинарство. Са Јутјуба је прошле године уклоњен његов канал, а видео-садржај, који показује израелске нападе на Палестинце је избрисан.

Прогон Медхерста према Закону о тероризму је гротескан, додаје ВСВС.

Док НАТО ескалира свој прокси рат у Украјини и користи геноцид у Гази како би наставио рат који погађа Либан, Јемен, Сирију и Иран, репресија у Британији се наставља.

ФБИ је 9. августа извршио рацију у кући Скота Ритера, бившег обавештајног официра америчког маринског корпуса и инспектора за оружје Уједињених нација у северном делу Њујорка. Ритер је тада изјавио: "Постао сам мета јер желим да побољшам односе између САД и Русије залажем се за мир."

Овом критичару рата НАТО-а против Русије у Украјини Стејт департмент је одузео пасош на аеродрому "Џон Ф. Кенеди" у јуну, када је требало да отпутује на конференцију у Русију.

У Британији је неколико независних новинара и антиратних активиста приведено у протеклих 18 месеци на основу закона о борби против тероризма. Међу њима су Крејг Мари, новинар сајт "Грејзоун" Кит Кларенберг и француски издавач Ернест Море. Десетине пропалестинских активиста суочило се са ноћним рацијама, притворима и испитивањима према антитерористичком закону.

Како је рекао Медхарст у видео-изјави: "Иако сам безусловно пуштен, ја сам у лимбу, не знам да ли ћу бити оптужен за три месеца", додајући да Британија "не може да се зове демократијом док се хапсе новинари и третирају као убице".

Лабуристи предводе ову појачану државну репресију, тврди ВСВС. Током викенда, министарка унутрашњих послова Ивет Купер обавестила је медије о плановима за сузбијање "екстремистичких идеологија": "Наложила сам Министарству унутрашњих послова да спроведе хитне акције против екстремизма, да мапира и прати екстремистичке трендове".

image