Свет

Такер Калсон о новинару којег је привео ФБИ: У САД су легитимни само медији приклоњени режиму

Хапшење Стива Бејкера претворено у понижавајући спектакл да би се послала јасна порука
Такер Калсон о новинару којег је привео ФБИ: У САД су легитимни само медији приклоњени режимуGetty © Ian Maule

Амерички председник Џозеф Бајден затворио је стотине својих политичких противника, а још једна његова жртва је новинар "Блејза" Стив Бејкер који је разбио мит о "устанку" на Капитолу, казао је амерички новинар Такер Карлсон у својој емсији.

ФБИ је Бејкерово хапшење претворио у понижавајући спектакл да би послао јасну поруку – режим признаје само послушне новинаре, оценио је Карлсон.

"Међу хиљадама Американаца који су дошли у зграду Капитола 6. јануара 2021. године, била је гомила новинара, новинара на задатку", подсетио је Карлсон, указујући да је тог дана радио велики број различитих владиних медија – Асошиејтед прес, Ројтерс, "Њујорк тајмс", "Вашингтон пост", Ен-Би-Си њуз – и њихов посао је био да подрже сваку причу коју су власти представиле као истину.

Али, на лицу места је било и независних новинара.

"Један од њих је Стив Бејкер који тренутно ради за 'Блејз'. И био је ту из истог разлога као и остали – да посматра ток протеста и извештава о томе. И као и многи новинари тог дана, са гомилом је ушао у зграду Капитола. Ушао је мирно, како би извештавао о догађају. Ово није наша претпоставка", истакао је Каролсон и приказао видео на ком се види како Бејкер само ради свој посао.

Није ушао да разбија прозоре, већ је обављао дужност новинара, није се понашао лоше нити је нападао полицију, казао је Карлсон.

Пошто Стив Бејкер не ради за "Њујорк тајмс" или било који други медиј који ради за Бајденову администрацију, ФБИ га је издвојио не као репортера, већ као бунтовника.

"Оно што је уследило није шала", каже Карлсон и наводи да је Бејкер оптужен за злочине, ремећење мира у обезбеђеној згради и учешће у маршу или демонстрацијама у згради Капитола.

Истиче да нико није стао у одбрану Стива Бејкера, ниједна новинарска организација за људска права се није заузела за њега.

Притом, иако се приведени амерички новинар доборовољно јавио канцеларији ФБИ у Даласу, понизили су га, везавши му руке на леђима – не зато што је некоме представљао претњу, већ зато што су хтели да пошаљу јасан сигнал свима осталима.

"Само медији лојални режиму ће се сматрати легитимним, док ће остали бити сломљени", закључио је Карлсон.

image