Свет

Абортус као причест, или откуд то демократама

Неки конзервативци су почели да говоре како су демократе у ствари "култ смрти" који захтева жртвовање деце – од абортуса до трансџендеризма – попут паганских религија из библијских времена, или Астека пре доласка Кортеса
Абортус као причест, или откуд то демократама© AP Photo/Alex Brandon, File

Демократска странка у САД је у своју политичку платформу за новембарске изборе уврстила усвајање закона којим би се абортус легализовао на федералном нивоу, и оптужила републиканце да хоће да га потпуно забране.

Штавише, демократе су чак дозволиле "Планираном родитељству" (Planned Parenthood) да испред њихове конвенције у Чикагу паркира аутобус-ординацију, где ће се вршити абортуси и васектомије.

Кажу да су сви термини попуњени, а да је за само прва два дана извршено чак двадесет и пет прекида трудноће.

У понедељак је гувернер Кентакија Енди Бешер чак изјавио да би републикански потпредседнички кандидат Џеј Ди Венс требало да "сам прође кроз" трудноћу изазвану силовањем, јер сматра да је то само "непријатност" попут гужве у саобраћају.

Кампања Доналда Трампа и Венса је на то одговорила да је Бешир "одвратан", а његов коментар "гадан", јер призива силовање некога у Венсовој породици. Демократе се још увек нису оградиле од Беширових речи, нити има наговештаја да то намеравају да учине.

Деценијама су се републиканци и демократе, две доминантне партије у САД, служиле питањем абортуса за политичко поткусуривање. Демократе су обећавале да ће га озаконити, републиканци да ће га забранити, али се то некако потезало само у изборним годинама. У међувремену, процедура је била дефакто озакоњена одлуком Врховног суда из 1973. (Roe v. Wade).

Све се то променило пре седам година, избором Доналда Трампа за председника. Он је прво говорио на "Маршу за живот", а после именовао троје судија Врховног суда који су нагињали уставном буквализму. С том новом конзервативном већином, суд је онда 2022. донео пресуду (Dobbs v Jackson Women’s Health) којом је скоро педесетогодишњи преседан оборен, а питање абортуса враћено појединачним америчким државама.

Демократе сада оптужују Трампа и Венса да хоће да забране абортус на федералном нивоу јер "мрзе жене" и "репродуктивну слободу". Међутим, републиканци су баш захваљујући Трампу по први пут избацили федералну забрану абортуса из своје платформе. 

Абортус је већ деценијама општеприхваћена пракса широм света. Земље где је отворено забрањен могу се избројати на прсте. У појединим друштвима се сматра непожељним из верских разлога. Америчке демократе су некада говориле да би требало да буде "безбедан, законит и редак". А данас буквално подржавају своје присталице да "вриште о свом абортусу" и аплаудирају женама које се поносно хвале да су абортирале десет и више пута.

"Демократе хоће да сваки Американац виче како је абортус добар. Нема ту неутралности. Нема седења по страни. Морате да са кровова урлате како је абортус врхунац доброте", констатује конзервативни коментатор Мајк Сабо.

Питање које се овде поставља је – зашто? Једно је залагати се за прекид трудноће као нужно зло, да би се спасио живот мајке рецимо, а нешто сасвим друго проглашавати то врхунским добром.

Неки конзервативци су почели да говоре како су демократе у ствари "култ смрти" који захтева жртвовање деце – од абортуса до трансџендеризма – попут паганских религија из библијских времена, или Астека пре доласка Кортеса.

Други, међутим, имају нешто секуларније објашњење. "Кључна демографска група за Камалу Харис су високо образоване и ментално оболеле беле жене", каже либертаријанац Мајкл Малис, подносећи као доказ објаве на друштвеним мрежама о лековима против депресије.

Други зли језици веле да су проблем неудате жене, једна од категорија која без грешке највише гласа за демократе, које су насмрт испрепадане идејом да би могле да постану мајке, а не високо плаћени професионалци. Радикалне феминисткиње већ дуго тврде да је сваки облик секса силовање, а да је трудноћа ништа друго до паразитизам, из чега произилази да је абортус слобода. 

Једну од најбољих карикатура америчке политике дали су још давне 1996. године "Симпсонови". У специјалној хорор-епизоди "Грађанин Канг", два ванземаљца позирају као Бил Клинтон и Боб Дол и покушавају да симулирају двостраначку политику, па један нуди "абортусе за све", а други "забрану абортуса за све", на опште незадовољство. Тек када надођу на идеју да понуде "абортусе за неке, а мале америчке заставице за друге", успевају у свом циљу – да поробе Америку, а с њом и свет, како би ту направили војну базу.

image