Свет

Више од пола милиона захтева за одштету због токсичне воде у америчкој бази

Смртоносна контаминација у Кампу Лежен могла би да буде највећи случај у историји
Више од пола милиона захтева за одштету због токсичне воде у америчкој базиGetty © Fred Marie/Art in All of Us / Contributor

Више од пола милиона људи затражило је компензацију од америчке војске за штету коју је проузроковала контаминирана вода у бази маринаца Камп Лежен, преноси Ројтерс.

Опасне хемикалије су први пут откривене у водоснабдевању објекта у Северној Каролини 1982. Према подацима америчке владе, токсична вода оставила је последице на милион људи, са стањима као што су рак бубрега, рак бешике и леукемија између 1953. и 1987. године.

Америчка морнарица примила је више од 546.500 захтева за одштету, пренео је Ројтерс позивајући се на поднесак суда. Број би могао да се повећа или смањи за "неколико хиљада" након што морнарица уклони дупликате.

Морнарица је саопштила да разматра сваку тврдњу и да је "посвећена решавању свих ваљаних захтева што праведније и експедитивније".

Федералном суду у Северној Каролини до сада је поднето више од 2.000 тужби подносилаца чији захтеви нису административно решени. Прва суђења би могла да почну следеће године. Само око 150 случајева је решено административним поступком до почетка августа, наводи се у поднеску.

Уколико сви административни захтеви дођу на суђење, то значи да би случај са водом у Кампу Лежен постао највећи случај одштете од скандала са 3М штитницима за уши, наводи британска агенција.

Компанија са седиштем у Минесоти правила је заштитну опрему за америчку војску која је била нашироко коришћена у Ираку и Авганистану између 2001. и 2015. године, али су се многи војници жалили на губитак слуха. На крају је више од 390.000 поднело тужбе против 3М, у ономе што је описано као "највећа парница у више округа" у историји. Прошле године, 3М је платио 6,01 милијарду долара за намирење око 260.000 преосталих потраживања.

image