Свет

Зеленски забранио УПЦ, па Вартоломеју ухватио муштулук: Цариград позитивно оценио развој Украјине

Лидер украјинског режима истакао је и како украјинска држава настоји да јача православље у Украјини и доприноси отвореном дијалогу између цркава
Зеленски забранио УПЦ, па Вартоломеју ухватио муштулук: Цариград позитивно оценио развој Украјине© Burak Kara/Getty Images

Владимир Зеленски телефоном је разговарао са цариградским патријархом Вартоломејом кога је обавестио о закону којим је канонска Украјинска православна црква забрањена у тој земљи.

То што је режим Зеленског забранио постојање једне верске заједнице која и иначе већ дуже време трпи прогон, очигледно није ни најмање потресло Вартоломеја, јер су, како је шеф кијевског режима саопштио на Телеграму, током разговора обе стране "позитивно оцениле развој" Украјине, између осталог и недавну продуктивну посету украјинске делегације Цариградској патријаршији и изнели обострана очекивања у вези са узвратном посетом патријаршије.

Посебно је, како каже Зеленски, истакнут значај новог закона о "духовној независности", који је подржао Свеукрајински савет цркава и верских организација, и наглашено да независни народ треба да буде независан и духовно, саопштио је Зеленски.

Он је чак истакао и како украјинска држава настоји да јача православље у Украјини и доприноси отвореном дијалогу између цркава.

Како је успео да извуче такве закључке о сопственом режиму нејасно је, будући да је украјински парламент усвојио у уторак закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква.

Како је појаснио посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет месеци да "прекине везе са Руском православном црквом". Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. 

Овакав корак Кијева, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оценила је као "истински сатанистичку акцију, усмерену ка уништавању канонског православља свим средствима, и ширењу огромног раскола у украјинском друштву у питању религије".

image