Свет

Нова нада за пацијенте: Почело светско тестирање вакцине за рак плућа у седам земаља

Рак плућа је водећи узрок смрти од канцера у свету и однесе око 1,8 милиона живота сваке године
Нова нада за пацијенте: Почело светско тестирање вакцине за рак плућа у седам земаљаGetty © Aaron Chown - PA Images / Contributor

Лекари су почели да тестирају на пацијентима прву мРНА вакцину за рак плућа на свету, пошто су стручњаци поздравили њен "револуционарни" потенцијал да спасе хиљаде живота.

Клиничко испитивање фазе 1, прва студија БНТ116 на људима, покренута је на 34 истраживачке локације у седам земаља: Великој Британији, САД, Немачкој, Мађарској, Пољској, Шпанији и Турској.

Велика Британија има шест локација у Енглеској и Велсу, при чему је први британски пацијент добио своју почетну дозу у уторак, пише "Гардијан".

Рак плућа је водећи узрок смрти од канцера у свету и однесе око 1,8 милиона живота сваке године. Посебно су ниске стопе преживљавања код оних у узнапредовалим фазама болести, где се тумор проширио.

Сада стручњаци тестирају нову вакцину која даје "инструкције" телу да лови и убија ћелије рака - а затим их спречава да се врате. Позната као БНТ116 и направљена је од стране "Бајонтека", вакцина је дизајнирана за лечење немалих ћелија рака плућа (NSCLC), најчешћег облика болести.

Свеукупно, око 130 пацијената – од раног стадијума пре операције или радиотерапије, до касне фазе болести или рекурентног (понављајућег) карцинома – биће "стаће у ред" за вакцину уз имунотерапију. Око 20 ће бити из Велике Британије, пише "Градијан".

Циљ вакцине је да се ојача имунолошки одговор болесне особе на рак, а да здраве ћелије остану нетакнуте. Јануш Рач (67) из Лондона је прва особа која је добила вакцину у Великој Британији.

"Сада улазимо у ову веома узбудљиву нову еру клиничких испитивања имунотерапије засноване на мРНА да бисмо истражили лечење рака плућа", рекао је проф. Шио Минг Ли онколог на Универзитетском колеџу у Лондону болнице.

"Ова технологија је следећа велика фаза лечења рака", додао је.

Свака вакцина садржи различите РНК нити. Вакцину ће пацијент добијати сваке недеље, шест недеља заредом, а затим сваке три недеље током 54 недеље.

"Надамо се да ће додавање овог додатног третмана зауставити повратак рака јер се ова болест многим пацијентима, који болују од рака плућа временом, чак и након операције и зрачења, враћа", рекао је професор.

"Већ 40 година радим на истраживању рака плућа. Када сам почео 1990-их, нико није веровао да хемотерапија делује. Сада знамо да око 20-30 осто пацијената остаје живо са стадијумом 4 са имунотерапијом и сада желимо да побољшамо стопе преживљавања. Стога се надамо да би ова мРНА вакцина, поред имунотерапије, могла пружити додатни подстицај", додао је.

image